RoBUTCHER - úton a nemzetközi siker felé
Két fontos nemzetközi szakmai rendezvényen is bemutatták a RoBUTCHER projekt legfrissebb eredményeit az elmúlt két hónapban. Az Óbudai Egyetemet Dr. Haidegger Tamás, az Egyetemi Kutató és Innovációs Központ (EKIK) főigazgatója és Takács Kristóf, a Bejczy Antal iRobottechnikai Központ (BARK) kutatója képviselték. Prezentációjuk témája a projekthez készített, robotra szerelhető intelligens lágyszövet-megfogó volt.
- Az ERF-en egy félnapos workshopot tartottunk „Kihívások az élelmiszer-feldolgozás robotikájában” címmel, míg az ICCC-n az Élelmiszer és gazdasági robotika elnevezésű speciális ülésszakon adtunk elő. A prezentáció témája a RoBUTCHER projektünkhöz készített, robotra szerelhető intelligens lágyszövet-megfogó volt. Először ismertettük az általános működést, majd az egyetemen fejlesztett, beépített erőmérő és csúszást érzékelő szenzorokra fókuszáltunk. A megfogó ugyanis ezektől az egyedileg tervezett érzékelőktől válik intelligenssé, így lesz alkalmas a különböző húsipari megfogási feladatok automatikus elvégzésére. A nemzetközi közönség részéről nagy volt az érdeklődés az általunk kidolgozott megoldás iránt- foglalta össze a két előadás tárgykörét Takács Kristóf.
A RoBUTCHER H2020 egy norvég koordinálású konzorciális európai uniós projekt, amelyben az Óbudai Egyetem BARK csapatának a feladata egy olyan innovatív megfogó tervezése volt, amely alkalmas az állati belsőségek eltávolítására és a végtagok levágásához szükséges asszisztenciához. A vízálló, robosztus, intelligens technológiákkal ellátott megfogót egy hagyományos ipari robot végére lehet illeszteni, figyelembe véve a mechanikai követelményeket. A csapat szenzorokat is beépített a megfogókba, ami azért fontos, mert így folyamatosan, alkalmazkodva a valós körülményekhez, a robot magától tud reagálni egyes eseményekre. A csapat legközelebb a szeptember 30.-án, a Kutatók Éjszakáján a hazai érdeklődőknek mutatja meg a fejlesztéseit.