A fenntartható fejlődésért
Az élelmiszeriparban is egyre elterjedtebb a felelős gondolkodás, a fogyasztókhoz biztonsággal eljuttatott termékek csomagolásában is fontos szerepet kap a fenntarthatóság – hangsúlyozta Dr. habil Felde Imre ipari és üzleti kapcsolatokért felelős rektorhelyettes a House Salad Hungary Kft. szigetszentmiklósi telephelyén tartott projektindító sajtótájékoztatón. Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara az elsősorban hidegkonyhai termékeket előállító céggel, valamint a Greiner Packaging Kft.-vel konzorciumban 640 millió forint uniós, illetve hazai forrást nyert el korszerű csomagolóanyag kutatására és fejlesztésére.
![](https://uni-obuda.hu/wp-content/uploads/2022/05/850_5654-1024x683.jpg)
Napjainkban az élelmiszeriparban a fóliával való zárás vagy a nem légmentes úgynevezett dézsmazárás a jellemző. A most induló fejlesztés eredményeként a kétféle technológiát kívánják ötvözni, de figyelmet fordítanak a környezettudatos elvárásokra is, ilyen például a csökkentett súly vagy az új, könnyebben kezelhető felirattechnika kialakítása.
Az élelmiszeripar még hosszú ideig nem nélkülözheti a csomagolásban a műanyagot – mutatott rá Ivánfai Dávid, a House Salad Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, valamint Biacs Péter kutatásfejlesztő. A szigetszentmiklósi vállalkozás napi 14 tonna terméket juttat el többnyire nagy üzletláncok részére, az élelmiszerek minőségének megőrzése mellett egyre fontosabb, hogy a csomagolóanyagok minősége minél jobban megfeleljen a fenntarthatóság követelményeinek – tette hozzá az ügyvezető. Az elnyert pályázat nemcsak az újra-hasznosítható anyaghasználat, újfajta címkézési eljárás kialakítását teszi lehetővé, hanem lehetőséget kínál arra is, hogy a magyar piac mellett külföldre is exportálhassák termékeiket. A húsz éve alapított vállalkozás mintegy 80 embernek ad munkát a Pest megyei térségben, és háromezer négyzetméteres üzemükben évente 8 millió terméket állítanak elő.
![](https://uni-obuda.hu/wp-content/uploads/2022/05/850_5698-1024x682.jpg)
Kuli Sándor, a Greiner Packaking Kft. értékesítési menedzsere szerint a műanyagipar finomhangolására van szükség. Mint fogalmazott: a műanyagnak számos olyan tulajdonsága van, amely nélkülözhetetlenné teszi nemcsak a csomagolóiparban, hanem a gazdaság számos más területén. Éppen ezért olyan technológiákat kell támogatni és fejleszteni, amely az újra-hasznosítást és az újra felhasználást teszi lehetővé. A most elnyert támogatásból megvalósuló fejlesztés ebből a szempontból is példaértékű lehet – fogalmazott Kuli Sándor a sajtótájékoztatón, amelyen a Sentimento Kft, képviselője, Imre Péter értékesítési vezető, valamint Csite András, a Hétfa Kutatóközpont ügyvezetője a közös együttműködést méltatva a gyártási technológiák megújításán túl a társadalmi felelősségvállalás jelentőségét is hangsúlyozták.
![](https://uni-obuda.hu/wp-content/uploads/2022/05/850_5691-1024x683.jpg)
Új típusú zárási technikával ellátott műanyag tégely kutatása és fejlesztése című projekt európai uniós támogatásból, az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési forrásból valósul meg. (Ginop Plusz-2.1.1-21-2022-00249)
A háromtagú konzorcium támogatási összege: 639,57 millió forint.
Megvalósítási időszak: 2022. május 1–2025. április 30.