Egyetemi Innovációs Nap az Óbudai Egyetemen

Az Óbudai Egyetem hagyományai szerint az Egyetemi Kutató és Innovációs Központ (EKIK) idén is megtartotta az Egyetemi Innovációs Napot április 27-én. A rendezvénnyel egy újabb lehetőséget teremtettek arra, hogy a felsőoktatás, a kutatás-fejlesztés, az innováció és az ipar szereplői találkozzanak egymással, tapasztalatot cseréljenek, együttműködési lehetőségekről egyeztessenek.

A résztvevők izgalmas előadásokat hallhattak magyar és külföldi előadók tolmácsolásában, illetve megismerhették a Proof of Concept (PoC) hallgatói ötletpályázat 2022 tavaszi nyerteseit is. Prof. Dr. Kovács Levente rektor megnyitóbeszédében jelentette be az egyetem és a DEKRA Akademie Kft. együttműködésének elindulását. A nagy sikerű eseményen több mint 150 kiemelt meghívott vendég és hallgató vett részt.




Büszkék vagyunk, hogy vállalati stratégiai partnereink között köszönthetjük a DEKRA Akademie Kft. -t, amelyik világszerte elismert szakértelmet hoz az egyetemre. Rektori küldetésemnek tekintem, hogy az intézményünk egy minden szempontból versenyképes innovációs stratégiával rendelkezzen az aktuális és nemzetközi trendek figyelembevételével, a hazai és nemzetközi kapcsolataink erősítésével, hallgatóink számára innováció-orientált projekteken keresztül biztosítsuk a ránk jellemző, legmagasabb színvonalú oktatást, többek között a kiberbiztonság, a mesterséges intelligencia vagy a robotfelügyeleti rendszerek területén. A DEKRA Akademie Kft. ebben tökéletes partnerünk lesz, egy hosszú távú együttműködés alapjait fektettük le.” - fogalmazott Prof. Dr. Kovács Levente rektor megnyitóbeszédében.

Maximilian Bauknecht, a DEKRA IT Nearshore Center EMEA vezetője elmondta: „A DEKRA a világ legnagyobb, nem tőzsdén jegyzett TIC-vállalataként (Testing, Inspection, Certification) mélyen elkötelezett az innováció, a digitalizáció és a fenntarthatóság mellett. Az Óbudai Egyetem is osztja ezeket az értékeket és ezt a víziót, így nagyon örülünk ennek az együttműködésnek. Fő törekvésünk, hogy elméleti és gyakorlati tudásunk egyesítésével kölcsönösen és együttesen járuljunk hozzá szakmai és gazdasági céljaink eléréséhez, különösen a kiberbiztonság és a mesterséges intelligencia területén. Ennek eredményeként az egyetem tudományos ismeretei és a DEKRA üzleti szaktudása közötti szinergiák olyan környezetet teremtenek, melyet kihasználva a tehetséges egyetemi hallgatók fejlődhetnek és kibontakozhatnak.”



Dr. Haidegger Tamás, az EKIK főigazgatója az Egyetemi Innovációs Ökoszisztémát mutatta be, hangsúlyozva, hogy az Óbudai Egyetemen belül az EKIK az „innováció motorja”, egyesíti mindazokat az előnyöket, amelyeket az innováció a felsőoktatásból és az ipar oldaláról nyerhet egyetemi szinten. „Az egyetemünk számára az innováció a legfontosabb kitörési pont, 2023-ra kitűzött célunk a technológia-, a tudástranszfer és az innováció egykapus rendszerének megszilárdítása. Összességében egy olyan szisztémát szeretnénk felépíteni, amelyik minden egyetemi polgárunk számára hozzáférhető, könnyen használható és megvalósul benne a teljes innováció-menedzsment támogatás. Megújulnak szolgáltatásaink, inkubátorházakat hozunk létre, folytatódik a befektetők és pályázatok keresése, a jogi támogatás startupok részére, a professzionális mentorálás.” – mondta az EKIK vezetője.



Az EKIK-en belül működő Innovációs iroda tevékenységét és szolgáltatásait Gedeon Tímea irodavezető foglalta össze. Az osztály feladatai közé tartozik többek közt az egyetemi szellemi alkotások feltérképezése, azonosítása, döntésre való előkészítése az Innovációs és Iparjogi Bizottság részére, a startup ökoszisztéma kialakulásának támogatása, és hasznosító vállalkozások létrehozása. Ehhez kapcsolódik a FilaMass-sikersztori, amellyel az egyetem szintet lépett a hallgatói innovációk megvalósításának tekintetében. A Proof of Concept hallgatói ötletpályázat 2021. évi egyik nyertes csapatával ugyanis az egyetem közös start-up vállalkozást alapított, a projektet az egyik alapító, Szűcs László mutatta be. Ezt követően Gedeon Tímea bemutatta azt a nyolc csapatot, melynek tagjai a PoC 2022. évi tavaszi nyertesei, és mentorálásban vagy üzleti coachingolásban részesülnek projektjeik megvalósulása céljából. A szerencsés kiválasztottak:

  • ColonyRobotics_POC – csapatvezető: Piricz Tamás, mentor: Dr. Haidegger Tamás

  • myRisk – csapatvezető: Kurucz Márk, mentor: Dr. Haidegger Tamás

  • REZISTEADY – csapatvezető: Sághi Kevin, mentor: Dr. Haidegger Tamás

  • Georadio - csapatvezető Szabó Tünde Phd, mentor: Berecz József

  • Project Glowduino - csapatvezető: Szécsy Levente, mentor: Berecz József

  • RTEEMS – csapatvezető: Szilágyi Ákos, mentor: Árendás Csaba

  • Craftlabor – csapatvezető: Balogh Bence, mentor: Lehóczky Zoltán

  • SAFE – csapatvezető: Csuzi Henrik, mentor: Lehóczky Zoltán


Az Innovációs Blokkban kerekasztal beszélgetést is rendeztek a Hungarian Startup University Program (HSUP) ösztöndíjasaival, Árendás Csaba Szenior Innovációs Manager moderálásával. Itt mutatkoztak be az Óbudai Egyetem és a Semmelweis Egyetem MedTech HSUP csapatai.

Arról, hogy mi a mélymetrikus tanulás Dr. Kertész Gábor tartott előadást a Recent Advances in Intelligent Engineering kreditpontos tantárgy keretein belül.

Dr. Szabó István – EKIK /Nemzeti Kutatás, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH), a Nemzeti Kutatási Infrastruktúra Bizottság tagja, az innovációs trendekről, régiós mutatókról és a legújabb stratégiai kutatásokról számolt be.

A délutáni blokkban elhangzott előadások számos, az egyetem stratégiai kutatásaihoz kapcsolódó témát fedtek le: „Az orvostechnológiai innováció az ötlettől a klinikai alkalmazásig egy új korszakban” - Dr. Gernot Kronreif - tudományos igazgató, Osztrák Orvostechnikai Innovációs és Technológiai Központ (ACMIT Gmbh); „Robotika és a Mesterséges Intelligencia irányítása”- Prof. Dominik Bösl - Bajor Gazdasági Egyetem (HDBW) és „Hogyan támogatja a Mesterséges Intelligencia és az analitika az üzletet?” - Dr. Adel Meguellati - vezető Data Science szakértő, DEKRA.

Az Innovációs Nap programjának része volt egy zártkörű, Területi Innovációs Platform (TIP) Workshop is, amelyen az egyetem vezetősége és kiemelt vállalati partnereik vettek részt, és a stratégiai együttműködési lehetőségekről egyeztettek.

 

A program a 2019-1.2.1-EGYETEMI-ÖKO-2019-00017 számú „Innovációs ökoszisztéma fejlesztése az Óbudai Egyetemen” és a „Hungarian Startup University Program Támogatás” projekt finanszírozásában valósult meg.

                  



 

 
Frissítve: 2023.02.20.

Legfrissebb cikkek