Nemzetközi érdeklődés egyetemünk innovációi iránt

Az Óbudai Egyetem tudományos és innovációs parkjai Magyarországról elsőkként csatlakoznak a Tudományos Parkok és Innovációs Területek Nemzetközi Szövetségének (IASP) közösségéhez. Az IASP vezetői, Ebba Lund főigazgató, Luis Sanz, a Tanácsadó Testület elnöke és Paul Krutko Ann Arbor SPARK ügyvezetője voltak ma Prof. Dr. Kovács Levente rektor vendégei, akik a Bécsi úti kampuszon az Egyetemi Kutató és Innovációs Központban (EKIK) is látogatást tettek.

Megállapodásra jutottunk, hogy értékelve az Óbudai Egyetem innovációs parkjainak koncepcióit, Magyarországról elsőkként leszünk tagjai az IASP Európai Divíziójának – jelentette be Prof. Dr. Kovács Levente, aki Eigner György dékánnal, Dr. Haidegger Tamás intézeti főigazgatóval és Mórucz Norberttel, a magyarországi Tudományos és Technológiai Parkok Szövetségének elnökével az egyetem innovációs kutatásait mutatták be. Dr. Galambos Péter, az EKIK-en belül működő Bejczy Antal iRobottechnikai Laboratórium (BARK) igazgatója a gombatermesztéssel és -szüreteléssel kapcsolatos robotizálási projektet emelte ki. A BARK csapata ugyanis a gombanövekedés modellezésével, a gépi látás és mesterséges intelligencia módszerek alkalmazásával kísérletezik. Az érzékeléssel kapcsolatos feladatok mellett, kifejlesztettek három különböző elven működő fogót, amelyekkel a kíméletes gombaszedés lehetőségeit vizsgálják.



Dr. Haidegger Tamás többek közt a da Vinci sebészeti robotrendszert mutatta be, amelynek a kapcsolódó kutatásai több területen érintkeznek a mesterséges intelligenciával.  A vendégek nagyra tartják a magyarok ötletgazdagságát. A robotok és a legmodernebb találmányaink mellett nagyon tetszett nekik az is, hogy hagyományainkat is fontosnak tartjuk.

 

Az IASP április 1-jei konferenciáján az Óbudai Egyetem részéről több előadás is elhangzik, és a résztvevők alkalmi kiállításon tekinthetik meg legújabb innovációs eredményeinket.
Frissítve: 2022.04.07.

Legfrissebb cikkek