Az Óbudai Egyetem is szerepet vállal a magyar űrképzésben

Az űrképzés területén indítandó szakirányú továbbképzési programok megvalósítását tűzte ki célul az konzorciumi együttműködési megállapodás, amelyet 15 felsőoktatási intézmény vezetője írt alá március 16-án. Az Óbudai Egyetem részéről Prof. Dr. Kovács Levente látta el kézjegyével a dokumentumot a Külgazdasági és Külügyminisztériumban (KKM). A továbbképzési szakok 2022 szeptemberében indulhatnak el, meghirdetésükre a szakalapítási és szakindítási folyamat lezárása után kerülhet sor.

A program megvalósítása kiemelt kormányzati támogatást élvez tekintettel arra, hogy a 2021-ben elfogadott Magyarország Űrstratégiája feladatként határozta meg az interdiszciplináris tudással rendelkező szakemberek képzését, számukra egy tudásplatform létrehozását, e célból egyetemi képzések integrált összekapcsolását – olvasható a most megkötött szerződésben. A kormány részéről Prof. Dr. Bódis József az ITM felsőoktatásért felelős államtitkára, valamint Dr. Sztáray Péter András a KKM biztonságpolitikáért felelős államtitkára írta alá a megállapodást, az ünnepségen részt vett Dr. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos.



A program megvalósításában a KKM illetékes szakterülete szakmai irányító és felügyelő szervként jár el, melyhez az ITM felsőoktatásért felelős szaktárcája nyújt szakmai támogatást az együttműködés során. A konzorciumi együttműködési megállapodás célja, hogy a hazai űrkutatáshoz és űrtechnológiához kapcsolódó kompetenciával rendelkező egyetemek közös képzést alakítsanak ki szakirányú továbbképzések formájában. A szakirányú továbbképzések négy fő tudományterületre fókuszálnak: az élő természettudományokra, az élettelen természettudományokra, a műszaki- tudományokra, valamint a társadalomtudományokra.

A konzorcium vezetője, és egyúttal a társadalomtudományok szakterület vezetője a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Debreceni Egyetem az élő, az ELTE az élettelen természettudományok, a BME pedig a műszaki tudományok szakmai területi vezetője.

Az Óbudai Egyetem is részt vett a műszaki területen a szakirányú továbbképzés KKK-jának, tantervének és egyes tantárgyprogramjainak kidolgozásában. Egy tantárgy esetében biztosítja a szakfelelőst, két tantárgy esetében pedig az oktatót. Az űrképzési szakirányú továbbképzési szakok tervezett indítása 2022 szeptembere. A képzés kezdetben magyarul folyna, de a későbbiekben tervezik az angol nyelvű képzések bevezetését is. A szakok meghirdetésére a szakalapítási és szakindítási folyamat lezárása után kerülhet sor.
Frissítve: 2022.03.17.

Legfrissebb cikkek