ÓE-fejlesztés segíti a gyengén látókat

Az Óbudai Egyetem már az az elmúlt bő két évben is számos tekintetben új pályára állt. Kiemelt céllá vált a kutatások, innovációk támogatása, melynek egyik jelentős eredménye az ARIADNÉ vakvezető rendszer. Az Óbudai Egyetem kutatói által kifejlesztett „A-bot” az újonnan nyíló dél-budai bevásárlóközpontban „debütált” szeptember 17-én. Az innovatív megoldás több intézményben is működik már, azonban kereskedelmi környezetben most először, így akár világpremierről is beszélhetünk. A fejlesztésről Dr. habil. Felde Imre, ipari és üzleti kapcsolatokért felelős rektor-helyettes adott tájékoztatást.

Az ARIADNÉ névre keresztelt elektronikus vakvezető rendszert az Óbudai Egyetem négy kutatója, Horváth Dániel (Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar), Dr. Kutor László (Neumann János Informatikai Kar), Major László (Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar) és Mezei Miklós (Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar) jegyzi.


Több mint tíz éve működik az egyetemen az a labor, ahol a kutatók missziójuknak tekintik a fogyatékkal élők segítését, elsősorban az informatikai ismeretek megszerzésében. Az oktatási tevékenység mellett kiemelt cél az életminőségük javítása, különböző fejlesztések révén. A labor munkatársai elsősorban a látás- és hallássérültek speciális igényeinek kérdéseivel foglalkoznak, így például eszközök kifejlesztésével, melyek a zárt terekben történő közlekedésben segíti a látásban korlátozottakat. Az A-bot tesztelését az Óbudai Egyetem Bécsi úti aulájában és a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) székházában végezték a munkatársak. A rendszer működését három további helyszínen is sikerrel alkalmazzák az elmúlt években. (A kutatók öt éve ápolnak szorosabb kapcsolatot a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségével, akik segítették a rendszer tesztelését is.)



Innovatív informatikai és mechanikai megoldás

Az „A-bot” a hagyományos – a gyengén látók közlekedését támogató - fehér bothoz hasonlóan teszi lehetővé a tájékozódást. A kettő közti lényegi különbség, hogy az „A-bot” érzékelőjével és beépített elektronikájával olyan útszakaszon is segítheti a biztonságos közlekedést, ahol nincs a bottal mechanikusan letapogatható környezeti támpont, például járdaszegély vagy taktilis sáv.

Társadalmi hasznosság

„A látássérültek többsége a fehér bot használatához szokott hozzá, ehhez alkalmazkodik a fejlesztés is, amely a maga nemében egyedülállónak számít a világon. Kiemelten fontosnak tartjuk a fogyatékkal élők életminőségének javítását, az erre célra kialakított informatikai laborban az Óbudai Egyetemen. Ez a fejlesztés azt a célt szolgálja, hogy a látássérültek biztonsággal mozoghassanak ebben a komplex belső térben. Nagy megtiszteltetés számunkra és büszkék vagyunk rá, hogy a Futureal partnere lehetünk ebben a komoly ingatlanfejlesztési projektben” – mondta Dr. habil. Felde Imre, az egyetem ipari és üzleti kapcsolatokért felelős rektor-helyettese.


A látássérülteknek komoly gondot jelent a nagy, nyitott terekkel rendelkező épületbelsőkben, aulákban, folyosókon az, hogy biztonsággal elérjék kitűzött céljukat. Az ARIADNÉ rendszerrel a kijelölt vezetősáv követése egyszerűvé válik, így ezzel a fogyatékkal élők közlekedésbiztonsága javul.



Világpremier

A Futureal-csoport a sajtóban megjelent hírek alapján kereste meg az Óbudai Egyetem szakembereit, hogy az innovációt beépíthessék a készülő pláza épületébe. A tervezők az intézményben kifejlesztett ARIADNÉ elektronikus vakvezető rendszert is beépítették és elérhetővé tették a pláza szinte egész területén. Az épület teljesen akadálymentes, hozzáférhető környezetet biztosít a speciális igényű emberek, közöttük a fogyatékossággal élők számára. „Az Etele Plaza megalkotásánál fontosnak tartottuk, hogy a magyar fejlesztésű ARIADNÉ rendszert a világon elsőként alkalmazzuk az épületben– mondta Balástyai Márk, az Etele Plaza projektigazgatója.


Alkalmazás közben


Az ARIADNÉ megvalósításához a beruházó az épületben a járólapok alatt több, mint 4 kilométer hosszúságú passzív jeladókat fektetett le, amely lehetővé teszi a kijelölt útvonal követését. A hagyományosan fehér bottal érkező, látásában korlátozott személy saját botja helyett használatba veheti a rendszer elektronikus fehér botját. A speciális botot a helyszínen tartózkodás idejére veheti igénybe a belépéskor a bejáratnál elhelyezett botkiadó automatából.

Az új megoldás további előnye, hogy kiváltja a hagyományos, azaz a burkolaton elhelyezett taktilis vezetősávokat és figyelmeztető jelzéseket olyan helyszíneken, ahol azok elhelyezése különböző nehézségekbe ütközik.



Felhasználási területek


Az ARIADNÉ vakvezető rendszer alkalmas a belső terekben, közintézményekben, munkahelyeken a vakok és gyengénlátók közlekedésének segítésére, de akár kültéri események, rendezvények akadálymentessé tételére is. Legfőbb felhasználási területe a nagy nyitott terekkel rendelkező épületbelsők, aulák, csarnokok, folyosók. Ilyen terek jellemzően közintézményekben, kórházakban, egészségügyi intézményekben, áruházakban, bevásárló központokban találhatók. A telepítéskor létrehozott vezetősáv kialakítását a burkolat anyaga nem befolyásolja. A vezetősávot akár utólag, ragasztással is lehet rögzíteni a burkolatra. Amennyiben a vezetősáv a burkolat alá kerül, nem lesz látható, így semmilyen módon nem befolyásolja a belső tér esztétikáját.

A jövő

A világújdonságnak számító innováció minél szélesebb körben történő használatára is vannak elképzeléseik a fejlesztőknek. Az első lépés a kifejlesztés és a validálást követően a szellemi termék védelme volt. A rendszer szélesebb körű – főként épületeken belüli – elterjesztéséhez lesz szükség tovább segítségre. Ehhez a felhasználók (a vakok és gyengén látók helyi szervezetei) és a rehabilitációs szakmérnökön körében történő népszerűsítést tartják járható útnak a fejlesztők.

 

 

Fotó: Facebook Etele Plaza
Frissítve: 2022.04.26.

Legfrissebb cikkek