Együttműködési megállapodás határon túli egyetemekkel





Az Óbudai Egyetem elkötelezett a Kárpát-medencei térség magyar egységes tudományos és oktatási térként való kezelése mellett. Ennek érdekében intézményközi műszaki oktatási és kutatási együttműködési megállapodásokat írt alá Intézményünk vezetése a határon túli magyar képzést folytató egyetemekkel az Óbuda Egyetem jubileumi Egyetem Napja rendezvényének keretében november 22-én.














A Magyar Tudomány Ünnepének egyik záróeseményén Dr. Haidegger Tamás, az Egyetemi Kutató, Innovációs és Szolgáltató Központ főigazgatója köszöntötte a vendégeket.


Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora kifejtette: az Egyetem megújult vezetése kiemelten nagy gondot fordít a nemzetközi kapcsolatok szélesítésére, gazdagítására, a korábbi együttműködések aktív folytatására és elmélyítésére. Elkötelezett azon gondolat mellet, miszerint a Kárpát-medence egységes tudományos és oktatási térként való kezelése lehet az egyetlen hatékony és versenyképes fejlődési iránya a magyar felsőoktatásnak. Rámutatott: az Egyetem vezetése a Nemzeti Összetartozás Évében különösen nagy hangsúlyt fektet a nemzeti szellemi összetartozás erősítésére is. Ezen szemlélet mentén kíván új kapcsolatokat teremteni, illetve megerősíteni meglévő, korábbi külhoni kapcsolatait.


Az eseményen az együttműködési megállapodások, illetve a Makovecz Programhoz kötődő, mint a Kárpát-medencei Felsőoktatási Együttműködési Keretprogramban létrejövő felsőoktatási hallgatói és oktatói mobilitás megvalósítására szolgáló intézményközi megállapodást is aláírtak a felek.


A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel kötött megállapodás a két egyetem közötti, számos területen folytatott kutatási és oktatási együttműködések, intézményközi együttműködések jöhettek létre, azokat általános és hivatalos formában aláírták. Ennek célja, hogy felismerve azokat a kölcsönös előnyöket, amelyekhez az együttműködési program támogatásával a tudományos tevékenységek által a felek juthatnak, nemzetközi együttműködés alakuljon ki a két intézmény között, az oktatás, tudományos és harmadik missziós programok területén.


A Selye János Egyetemmel a Makovecz Program, mint a Kárpát-medencei Felsőoktatási Együttműködési Keretprogramban létrejövő felsőoktatási hallgatói és oktatói mobilitás megvalósítására szolgáló intézményközi megállapodás jött létre.


A Szabadkai Műszaki Szakfőiskolával évekre visszamenőleg aktív közös munka mutatható fel, ennek folytatása a mostani szándéknyilatkozat kiterjesztése és megújított aláírása. Mindkét fél részt vesz a Makovecz-programban, törekszik az együttműködés szakmai, oktatási és tudományos területeken való elmélyítésére és hasznosítására.


A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola esetében szintén általános együttműködési megállapodást írtak volna alá a felek, melyet azonban a beregszászi fél akadályoztatása miatt egy későbbi időpontban kötik meg.


Az együttműködési megállapodásokat és szándéknyilatkozatokat kézjegyével hitelesítette: Prof. Dr. habil. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora, Ormándi Gabriella, az Óbudai Egyetem kancellárja, Dr. Balog Adalbert, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem tudományos rektorhelyettese, Dr. Juhász György, a Selye János Egyetem rektora és Dr. Fürstner Igor, a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola igazgatója.


 








Frissítve: 2019.11.27.

Legfrissebb cikkek