Vesebetegeken segíthet az a szoftver és cég, amelyeket magyar kutatók hoztak létre nemzetközi kollégáikkal

A veseelégtelenségben szenvedő betegek számára hozhat minőségi és élhetőbb életet az a szoftver, amelyet az Óbudai Egyetem, a HUN-REN Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont (KRTK), valamint portugál és skót kutatók együttműködése révén fejlesztettek ki. A veseátültetést hozzáférhetőbbé tévő innováció forgalmazása, licencelése és alkalmazásának elterjesztése érdekében egy nonprofit céget is alapítottak.

A HUN-REN Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont, az Óbudai Egyetem, a Glasgow University és az INESC TEC Porto kutatói két ütemben fejlesztették ki azt a szoftvert, amely cserekörök révén segít megfelelő élődonort találni a vesecsere programokba regisztrált azon betegeknek, akik immunológiai inkompatibilitás (vagy más egészségügyi szempont, például nagy korkülönbség) miatt nem kaphatnak vesét saját élődonorjaiktól.

Az újonnan létrejött nonprofit vállalat célja, hogy kedvezőbb megoldást nyújtson a veseelégtelenségben szenvedőknek, és orvosolja a transzplantációkhoz szükséges élő donorok akut hiányát. Ezáltal sokkal jobb túlélési esélyt és minőségibb életet biztosíthat számukra. A KEPsoft elnevezésű szoftvert olyan szervezetek használják, amelyek saját országaikon belül működtetnek vesecsere programokat azzal a céllal, hogy a lakosság körében optimalizálják az egymással kompatibilis donorok számát, és hogy a lehető legtöbb vesebeteg kaphasson számukra kompatibilis élődonort.

„Budapesti kollégáimmal 2016 óta veszünk részt vesecserével kapcsolatos európai kutatási együttműködésben, valamint a szoftvernek a főleg spanyol és hazai igényekre való szabásában. Nagy örömmel és büszkeséggel tölt el bennünket, hogy munkánk hatalmas segítséget nyújthat a transzplantációra váró betegek számára. A következő években a KEPsoft Collaborative akár több száz életet is megmenthet Európában és azon kívül is, ráadásul mindezt fenntartható módon” – mondta Biró Péter, a HUN-REN KRTK KTI Mechanizmustervezés Lendület kutatócsoportjának vezetője.

A közös munkában részt vesz az Óbudai Egyetem is, amely kiemelten foglalkozik kiberorvosi és orvostechnológiai rendszerek fejlesztésével. „A KEPsoft nemzetközi együttműködés egy olyan kiváló példája a hatékony és gyakorlati K+F+I tevékenységnek, amelynél a betegek állnak a középpontban. A kifejlesztett orvostechnológiai szoftver valós segítséget nyújt a betegek és a szakellátásban részt vevők számára. Ugyanakkor nemzetközi szintű megoldást is biztosít, amelyre partnereinkkel együtt közös szellemi tulajdont is tudtunk alapítani. Az Óbudai Egyetem célja, hogy elősegítse a KEPsoft közösség növekedését Közép-Európában és világszerte” – emelte ki Fleiner Rita, az egyetem KEPsoft szoftverfejlesztési csapatának vezetője.
Frissítve: 2024.10.17.

Legfrissebb cikkek