Több mint 400 helyet javított, és így két szintet ugrott az Óbudai Egyetem a THE rangsorában

A Times Higher Education (THE) 2024. október 9-én publikált friss, 2025-ös felsőoktatási világrangsorában az Óbudai Egyetem a legjobb 601-800. helyre került, ezzel a hazai mezőnyben a második helyet foglalja el a 11 összevetett magyar felsőoktatási intézmény között. Az október 9-én reggel publikált adatok szerint az újabb siker is jelzi, hogy nemcsak hazai léptékben, de régiós megmérettetésben is óriási előre lépesekre képes az Óbudai Egyetem, amelyek 3-4 évvel ezelőtt meglépett strukturális és stratégiai döntések hatékonyságát bizonyítja – kommentálta a hírt Prof. Dr. Kovács Levente rektor. A több évvel ezelőtt bevezetetett reformok és a modellváltás nyújtotta lehetőségek kiaknázása hat immár vissza a mostani eredményekben – összegezte a rektor.

A 601-800. közötti tartományba került az Óbudai Egyetem a Times Higher Education (THE) minősítő szervezet rangsorában – tájékoztatott Prof. Dr. Kovács Levente hozzátéve, hogy az Óbudai Egyetem évek óta kiemelkedően teljesít a nemzetközi színtéren. Ezt támasztja alá a mostani minősítésünk is – fogalmazott a rektor. Az egyetemeket az összes alapvető küldetésük – többek közt az oktatás, a kutatási környezet és minőség, az ipari kapcsolatok, valamint a nemzetközi kitekintés – alapján értékelik, hogy a lehető legátfogóbb és legkiegyensúlyozottabb összehasonlítást nyújtsák.

A jelentős, több mint 400 hellyel való előrelépés annak is köszönhető, hogy sok egyéb mellett nagy hangsúlyt fektetnek a kutatásfejlesztésre, ezért tudtak idén kitűnni a kutatási környezet színvonalemelkedésében – értékelte az adatokat Prof. Dr. Kovács Levente. A THE nemzetközi rangsorába 2021-ben került be először az Óbudai Egyetem, közel ezer helyet ugorva a ranglistán. 2022-től az 1001-1200 közötti tartományban értékelték – mutatott rá a rektor kifejtve, hogy a mostani kiemelkedő előre lépésben fontos szerepe volt a sikeresen, átgondoltan és következetesen végrehajtott stratégiai fejlesztéseknek és szerkezeti átalakításoknak, valamint a számos új lehetőséget biztosító modellváltásnak.

Hamarosan publikálják a tárgyterületi rangsorokat is – közölte az Óbudai Egyetem rektora, aki az informatika, műszaki és mérnökképzések, valamint a fizika és természettudományok területen hasonló előrelépést vár. A THE World University Rankings a világ legjobb egyetemeit rangsorolja, amely a legátfogóbb és legkiegyensúlyozottabb összehasonlítás érdekében 17 gondosan kalibrált teljesítménymutatót használ. Az átfogó listát 11 tantárgyspecifikus rangsor kíséri.

A Times Higher Education World University Rankings 2025-ös világranglistáján 115 ország, illetve régió 2097 egyeteme szerepel, a tavalyi évhez képest 185-tel több.
Frissítve: 2024.10.15.

Legfrissebb cikkek