Megújította együttműködését az Óbudai Egyetem, az E.ON Hungária Csoport és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat

Meghosszabbította korábbi, 10 évre kötött szerződését az Óbudai Egyetem, az E.ON Hungária Csoport és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat. Az ünnepélyes aláírási ceremóniát szeptember 27-én tartották a Gyermekmentő Szolgálat Élhető Jövő Park Látogatóközpontjában. Az ünnepi eseményen részt vett Dr. Sugár Viktória az Óbudai Egyetem fenntarthatóságért és kiemelt fejlesztésekért felelős rektorhelyettese, Katona Ádám, az E.ON Hungária Csoport vezérigazgató-helyettese, Dr. Czepek Gábor, az Energiaügyi Minisztérium miniszterhelyettese és Dr. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alapító elnöke. Az együttműködési megállapodás további 10 évre szól.

A Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központjának területén 2012 óta működik az Élhető Jövő Park, ahol az intézet tiszta környezetben használ megújuló energiát és egyéb környezetbarát technikai megoldásokat. Az innovációs projekt üzemeltetője az E.ON Hungária Csoport és a Gyermekmentő, akik nagy súlyt helyeznek az innovatív mintaprojektek megvalósítására és fenntartására. Az Óbudai Egyetem egyik kiemelt kutatási területe a fenntartható energetika. Az egyetem hallgatói és kutatói Fóton valós körülmények között tapasztalják meg a jövő okoshálózatának elemeit, és használhatják az Élhető Jövő Park nyújtotta technológiai lehetőségeket. A mostani megállapodás aláírói közös céljaik elérése érdekében ösztönzik és fejlesztik a közöttük lévő tudományos és technológiai együttműködés résztevékenységeit.



Dr. Sugár Viktória kiemelte, az egyetem megtiszteltetésnek veszi, és örömmel működik együtt az NGYSZ projektjében. Hozzátette: „felelősségünk, hogy a ma hazánkban minden harmadik végzős mérnökhallgatót kibocsátó Óbudai Egyetem naprakészen készítse fel a diákokat a megfelelő szaktudásra. Az egyetem képzéseinek és kutatásainak központi eleme a fenntartható energetika, és törekvésük az, hogy mintegy tizenkétezer hallgatónk egy fenntartható jövőért dolgozzon majd tanulmányai elvégzése után.



Katona Ádám az együttműködés kapcsán kiemelte a tudásmegosztás fontosságát. „Hisszük, hogy az élhető jövő fiataljainkon is múlik, ezért elkötelezettek vagyunk a jövő generációjának oktatása és támogatása mellett, köztük a közép- és felsőfokú duális képzés iránt. Kutatás-fejlesztési együttműködésünk megújítása az Óbudai Egyetemmel lehetővé teszi a hallgatók és oktatók számára, hogy az Élhető Jövő Parkot oktatási és kutatási célokra, tapasztalatszerzésre és környezetvédelmi programokra használják. Biztos vagyok benne, hogy cégünk szakérteleme és elkötelezettsége, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elhivatottsága, valamint az Óbudai Egyetem innovatív gondolkodása, fiataljainak tehetsége, tenni akarása nem csak az együttműködés résztvevőinek, hanem egy szélesebb társadalmi közegnek is hasznára válik.

Dr. Czepek Gábor gratulált a Gyermekmentő Szolgálatnak ahhoz, hogy korát messze megelőzve, már 2012-ben letette ennek a mintaprojektnek az alapjait. „A gyermekek az ország jövője, és egy boldog jövőhöz szükség van a megfelelő minőségű környezetre is. Éppen ezért az állam nem is tud egyebet tenni, mint támogatni egy ilyen projektet” – összegezte.

Dr. Edvi Péter úgy fogalmazott, az Élhető Jövő Park gondolata igen egyszerű helyzetből pattant ki: már 2000-ben több millió forint volt a fóti Lovasterápiás Központ rezsiszámlája. „Ekkor kerestük meg az ipart, vagyis az E.ON-t, és ekkortól kezdődött apró lépésenként bővülni az alternatív energia-parkunk. A park mára már nem csak 90 százalékban fedezi a Központ energiafelhasználását, hanem kutatóhellyé is vált az egyetemek és az ipari szereplők számára” – fogalmazott.

Frissítve: 2024.09.28.

Legfrissebb cikkek