ÓE-képviselet a Készségek Európai Éve konferencián

Az Európa Unió Tanácsának magyar elnökségi programja keretében, a Nemzeti Fejlesztési Központ Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Főigazgatósága szeptember 25-26. között rendezett meg a Készségek Európai Évének konferenciáját Budapesten, melyen Dr. habil. Garai-Fodor Mónika, a Keleti Károly Gazdasági Kar dékánja képviselte az Óbudai Egyetemet azon a kerekasztal-beszélgetésen, ahol többek között a középiskolák becsatolásáról beszélt az egyetemi képzési rendszerbe.

A Készségek Európai Éve konferencián a szakemberek a fiatalok és a felnőttek készségeinek fejlesztését érintő aktuális témákat járták körbe. Az eseményen az Európai Bizottság, a szakminisztériumok, a szakképzési-felnőttképzési és foglalkoztatási intézmények, a szakmai szervezetek, az irányító hatóságok vezető tisztségviselői mellett a tudományos élet és a piaci szektor képviselői vettek részt.



A megnyitón felszólalt: Dr. Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium miniszterhelyettese, Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkára, valamint Mario Nava, a DG EMPL, Európai Bizottság főigazgatója.



Dr. Garai-Fodor Mónika „A piaci igények becsatornázása a szakképzésbe -Ágazati Képző Központok szerepe, továbbfejlesztése” címmel tartott kerekasztal beszélgetésen vett részt és az egyetem gyakorlatáról beszélt: az okleveles technikus képzések indításáról, műszaki és gazdasági területen, valamint, hogy ezek mennyire segítik a középiskolák bekapcsolását az egyetemek életébe, képzéseibe és mennyire segítik a szisztematikus utánpótlásnevelést. A duális képzésről elmondta: „a gyakorlatorientáltság mellett a vállalti ismeretek adekvát beillesztésére is kiválóan alkalmas és segít a piaci elvárásoknak megfelelő szakmai tudás átadásában. Hasonlóképp igaz ez az ipari tanszékekre, melyek a legfrissebb tudás és technológia ismeretek meghonosítását teszik lehetővé az egyetemen. Mindezeken felül kitért az Óbudai Egyetem képzéseinek gyakorlatorientáltságára, nemzetköziesítését szorgalmazó tantervi módosításaira, a szociális készségek erősítését szorgalmazó új tantárgyakra, többek közt a hallgatói mentorálásra, tutorálása - melyek szintén a munkaerőpiaci elvárásokra - és a szakami rendezvényekre, konferenciákra, melyek a legfrissebb szakmai tudás beépítést segítik.



Dr. Garai-Fodor Mónika beszélgetőpartnere: Kiss Gábor, a Miskolci Szakképzési Központ kancellárja, Dr. Klész Tibor, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara képzési osztályának osztályvezetője, Laurent Sens, a Foglalkoztatás, Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága (EMPL), Európai Bizottság osztályvezetője és Turóczi Péter, Innovatív Képzési Központ projektigazgatója volt. A konferencián előadást tartott többek között: Greinstetter Balázs, a Nemzeti Fejlesztési Központ Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős főigazgató, valamint Steigervald Krisztián, közgazdász, generációs szakértő.

 
Frissítve: 2024.09.27.

Legfrissebb cikkek