Prof. Dr. Madarász László

Madarász László professzor Gömörország szülötte; Kuntapolcán, a Rozsnyói járásban látta meg a napvilágot. A pelsőci magyar alapiskolába járt, középfokú végzettséget a valamikor legendás Kassai Magyar Tanítási Nyelvű Ipariskolában szerzett. A Kassai Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karán műszaki kibernetika szakon 1973-ban diplomázott. Itt kezdte el pedagógiai és tudományos munkásságát, a kibernetika és mesterséges intelligencia tanszékén. Kandidátusi értekezését a pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetemen védte meg 1983-ban, 1984-ben docens lett.

Betöltött különböző egyetemi tisztségeket: volt tanszékvezető-helyettes, dékán-helyettes, rektori tanácsadó. Gazdag tudományos tevékenységét igazolja 13 monográfia, 20 egyetemi jegyzet, több mint 250 eredeti publikáció és egyéb tudományos és szakmai cikkek, vélemények, értékelések. Tudományos eredményei jelentősek a mesterséges intelligencia elemeinek, módszereinek a gyakorlati alkalmazása terén, különösen a tervezésben, irányításban és modellezésben.
Hosszabb-rövidebb időre tagja volt különböző szakmai és tanácsadó testületeknek, mint például a Kassai Műszaki Egyetem Tudományos Tanácsának, de jelenleg is tagja a komáromi Selye János Egyetem Tudományos Tanácsának. Elnökségi tagja a Magyar Professzorok Világszövetsége Műszaki Szekciójának.

Jelentős tapasztalatokra tett szert a nemzetközi kapcsolatok terén. Többször volt vendégtanár a közeli Miskolci Egyetemen. Nehezen vehető számokba azok a nemzetközi tudományos tanácskozások, konferenciák, melyeknek előkészítésében és lebonyolításában közreműködött. Különösen fontosnak tartotta a Kassai Műszaki Egyetem együttműködésének elmélyítését magyarországi egyetemekkel: a Miskolci Egyetemmel, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, valamint az Óbudai Egyetemmel és annak előd intézményeivel. Ezek a kapcsolatok a tudományos együttműködés és a diákcserék mellett a nemzetközi projektekben való közös részvételeket is tartalmazzák.

Madarász László professzor munkásságát különféle elismerésekkel, kitüntetésekkel jutalmazták. Megkapta a Kassai Műszaki Egyetem aranyérmét, 2013-ban a Magyar Országgyűlésben vehette át a Gábor Dénes külhoni díjat, 2014-ben a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét.

Frissítve: 2024.09.03.