Megalakult az Óbudai Egyetem technológiai tudástranszfer vállalata

A befektető egyetemi szemlélet elmélyítése és megerősítése lesz a következő évek legfontosabb feladata – hangsúlyozta Prof. Dr. Kovács Levente az Óbudai Egyetem (ÓE) innovációs ökoszisztéma-platformjának megújítását és kibővítését ismertetve. Az újabb ötéves ciklusát július 15-én kezdő rektor azokról a strukturális reformokról is beszélt, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az egyetem minél felkészültebb szakembereket bocsásson a munkaerőpiacra. Az eseményen jelentették be az ÓE technológiai tudástranszfer cégének, az Initium Venture Labs Zrt., valamint Innovációs Bizottságának megalakulását.

A Műcsarnokban tartott ünnepi eseményen Prof. Dr. Kovács Levente bemutatta az egyetemi vállalat vezetőit, illetve a bizottság tagjait, és közölte: a változás célja a kiváló innovációk, a fenntartható projektek és tehetségek vonzásával, hogy az Óbudai Egyetem a közép-kelet-európai régió meghatározó szereplőjévé váljon a deep tech, a mesterséges intelligencia, a medtech, a fintech és a megújuló energia területén.



A rektor elmondta, az Óbudai Egyetemen olyan innovációs ökoszisztémát alakítanak ki, amelynek részei az egyetemhez csatlakozott középiskolák, a tehetséggondozó ösztöndíjak, a megerősített szakkollégiumok. Ezeket egészíti ki az Innováció Menedzsment Doktori Iskola és a hazai viszonylatban egyedülálló kockázati tőketársaság, az Obuda Uni Venture Capital. Mindezek működését segíti az egyetem szervezeti keretein belül megalakult héttagú Innovációs Bizottság, amely a szellemi alkotások értékeléséről, befogadhatóságáról és hasznosíthatóságáról döntő, továbbá szellemi tulajdonvédelmi, valamint egyetemi innovációs stratégiai kérdésekben véleménynyilvánító és javaslattevő testület.



A technológiai tudás átadását szolgáló Initium Venture Labs Zrt. vezérigazgatója, Prof. Dr. Haidegger Tamás kijelentette, a Nemzeti Innovációs Ügynökség támogatásával létrejött vállalat küldetése az akadémiai kutatás és innováció kézzelfogható termékké, szolgáltatássá és folyamattá való átalakulásának elősegítése. Munkatársaival elkötelezettek az akadémiai kutatás és az ipari alkalmazások közötti kapcsolatok megerősítésében, a közös értékek azonosításában és kiaknázásában – szögezte le a vezérigazgató.

Az Óbudai Egyetemen az elmúlt öt évben elindított innovációs folyamatok végsősoron a hazai gazdaság és társadalom megerősítését szolgálják – összegezte Prof. Dr. Kovács Levente. Mint mondta, hosszú távon szeretnék elérni, hogy a fiatalok legyenek bátrabbak ötleteik megvalósításában, kudarctűrőbbek, ha nem azonnal jön a siker, innovatívabbak a vállalkozásaikban, és felkészültebbek egy-egy termék piacra juttatása során.

Frissítve: 2024.07.16.

Legfrissebb cikkek