Hat hektáron öt csarnok épül, a beruházás költsége 15 milliárd forint

Három tudományos és innovációs parkot épít az Óbudai Egyetem. Ezek közül a kaposvári projektet Varga Mihály pénzügyminiszter, Dr. Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára, Szita Károly a város polgármestere és Prof. Dr. Kovács Levente rektor mutatta be a fejlesztés helyszínén május 17-én. Az Óbudai Egyetem beruházásában állami forrásból megvalósuló Kaposvári Okosipari Tudományos és Innovációs Park kiemelt jelentőségű a régió fejlődésében, és meghatározó befolyással lesz a nemzetgazdaságra – hangzott el a tájékoztatón.

A leendő Tudományos és Innovációs Park színhelyén tartott sajtótájékoztatón Varga Mihály hangsúlyozta: a kormány támogatja az egyetemeknek a hozzáadott értéket növelő fejlesztéseit.



A pénzügyminiszter példaértékűnek nevezte, hogy az Óbudai Egyetem, amellyel a kaposvári önkormányzat közösen tervezi létrehozni az innovációs parkot, a világ legjobb 1200 egyeteme közé került az elmúlt években. Ma már minden harmadik mérnök erről az egyetemről kerül ki, egyre vonzóbb az egyetem képzési köre.   A modellváltással az volt a szándék, hogy legyen verseny az állami fenntartású és az alapítványi intézmények között, és derüljön ki, mely egyetemek vonzóak, és képesek nemzetközi összevetésben is megállni a helyüket – jegyezte meg Varga Mihály.



Az Óbudai Egyetem science park-programját ismertetve Prof. Dr. Kovács Levente megerősítette, hogy Zsámbékon jövőipari, Székesfehérváron mechatronikai, Kaposváron okosipari fejlesztést terveznek. Kaposváron december 31-ig elkészülnek a kiviteli tervek, a fejlesztés során mintegy 15 milliárd forintból 5 csarnokot hoznak létre, amely a helyi vállalkozóknak és munkavállalóknak is sok új lehetőséget teremt.



Dr. Hankó Balázs felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkár közölte, az Óbudai Egyetem mellet még 11 magyar egyetem van a világ egyetemeinek első 5 százalékában, a magyar intézmények az elmúlt évek sikeres megújításának köszönhetően nagyot léptek előre. Hozzátette, szintet lépett tavaly a magyar innováció is, Magyarország Európa egyedüli országaként európai innovátor kategóriába került. A kormány azt a cél tűzte ki, hogy Magyarország 2030-ra a 10 leginnovatívabb európai ország között legyen, és legyenek magyar egyetemek a világ vagy Európa 100 legjobbja között - emelte ki.  A recept, hogy összekapcsoljuk az egyetemeket, az ipart az innovációval, ennek módja a tudományos és innovációs parkok létrehozása, amelynek címpályázatát május 24-ig lehet benyújtani – fűzte hozzá.



Szita Károly Kaposvár újraiparosítási programjáról szólva kiemelte, több munkahelyet, magasabb béreket és magas hozzáadott értéket képviselő technológiák alkalmazását szeretnének.  A fejlesztésről tájékoztatva elmondta, hogy a hathektáros területen öt csarnok épül majd, a kiviteli tervek elkészülte után feltételes közbeszerzési eljárást indítanak. A park első beruházója a német védelmi ipari cég, a DND GmbH lesz.
Frissítve: 2024.05.17.

Legfrissebb cikkek