Jubileumi Műszaki Tudományos Diákköri Konferencia Temesváron

A 25. Műszaki Tudományos Diákköri Konferenciát (MTDK) Temesváron rendezték meg május 9-12. között. Prof. Dr. Kovács Levente rektor vezetésével népes küldöttség képviselte az Óbudai Egyetemet a jubileumi rendezvényen. Pályaművekkel érkező hallgatók és a tudományos diákköri munkában szerepet vállaló oktatói kar számos tagja vett részt az ünnepi megnyitón, a 2 napon át tartó szekcióüléseken és a díjkiosztó gálán. A Műszaki Tudományos Diákköri Konferencia a magyar nyelvű műszaki tehetséggondozás példaértékű műhelye, amelyen idén is hét tagozaton mintegy ötven tudományos diákköri dolgozat bemutatására került sor. Érkeztek hallgatók az anyaország több egyeteméről, valamint Erdély több településéről.

A május 9-i ünnepélyes megnyitón Prof. Dr. Kovács Levente felidézte: 1999-es elindulásakor, amikor – negyedéves temesvári egyetemi hallgatóként – fő szervezője volt az első MTDK-nak, nemcsak Temesváron, hanem egyetlen romániai egyetemen sem létezett még magyar nyelvű műszaki felsőoktatás, voltak viszont nagyon erős magyar diákszervezeti közösségek Temesváron, Kolozsváron, Marosváráshelyen, Nagyváradon, Brassóban. Rámutatott: a Temesvári Magyar Diákszervezet (TMD) akkori kezdeményezése hagyományt teremtett, és ma olyanok működtetik a TMD-t, szervezik az MTDK-t, akik annak indulásakor még nem is éltek.



A rektor szerint az Óbudai Egyetem, a közép-kelet-európai térség meghatározó műszaki egyetemeként kiemelten fontosnak tartja, hogy a régióban megerősödjék a magyar nyelvű műszaki képzés: ezt a célt szolgálja az, hogy a negyedszázados mozgalom most további elemekkel bővült.



Prof. Dr. Kovács Levente Molnár Andrással, a Bánsági Közösségért Egyesület elnökével írt alá megállapodást a Bolyai János Szakkollégium kibővítéséről, amely a Temesváron tanuló magyar egyetemi hallgatók számára kínál tehetséggondozást, valamint a magyar szaknyelv elsajátítására és gyakorlására biztosít keretet. A megállapodáshoz fűzött remények szerint a szakkollégium az erdélyi szórvány magyar nyelvű tehetséggondozásának komoly bázisává nőheti ki magát, azáltal, hogy a szakmai programok mellett a közéleti szerepvállaláshoz, a közösségépítéshez szükséges kompetenciák fejlesztését is segíti ösztöndíjakkal és programokkal.



Dr. Weiszburg Tamás, az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) elnöke a Temesvári Műszaki Egyetemen tartott rendezvényen rámutatott: bár a diákköri tevékenység sajátosan magyar intézményesített felsőoktatási tehetséggondozásként már több mint hét évtizedes múltra tekint vissza, a temesvári egy spontánul megalakult, a temesvári diákok által elindított kezdeményezés, amelyben a diákok nagyon jelentős szerepet játszanak. S ez szerinte többletérték a magyarországi egyetemek gyakorlatához képest.



A tudomány egységes, de a nyelvek különböznek, és ezért nagyon fontos, hogy bármilyen nyelven is tanul egy hallgató, saját szakmájának fogalmait ki tudja fejezni az anyanyelvén - mondta az OTDT elnöke.

A jubileumi rendezvényen megállapodtak a bánsági város román nyelvű egyetemein tanuló magyar hallgatók anyanyelvű szellemi központjaként 2019-ben alakult Bolyai János Szakkollégium megújításról, az ÓE fenntartása alá került budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium pedig a temesvári Bartók Béla Líceummal kötött tehetséggondozási megállapodást.

 

Előadások

Az ünnepélyes megnyitót követően Prof. Dr. Kovács Levente és Dr. Bittay Enikő, az Erdélyi Múzeum Egyesület elnöke plenáris előadás keretében beszéltek az MTDK-nak a tudományos diákköri mozgalomban betöltött szerepéről. Az Óbudai Egyetem rektora a Temesvári Műszaki Egyetemről elindult tudományos karrierjén keresztül világított arra rá, hogy miként lehet eljutni nemzetközi kutatatási programokig és eredményekig. Bitay Enikő az intézmények összehangolt támogatásának fontosságát hangsúlyozta. Ugyanakkor szükségesnek tartja, erősíteni minden régióban a magyar műszaki szaknyelv ápolását, a tudomány művelését, a tehetséggondozást és a műszaki utánpótlás biztosítását.



Több szekcióban és színvonalas előadásokkal telt a 25. Műszaki Tudományos Diákköri Konferencia második napja. Olyan rangos kutatók is elfogadták a felkérést, mint Dr. Weiszburg Tamás, az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke és Dr. Dávid László, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem professzora.



A Temesvárról indult Vekov Imre ma a Japánban alapított NTT Data multinacionális cég igazgatóhelyettese. Érdekfeszítő, saját élményekkel és példákkal illusztrált előadásában a személyes inspiráció, a kíváncsiság és a kitartás fontosságát emelte ki. Vekov Imre amellett, hogy egy óriási világcég innovációval foglalkozó középvezetője maratoni futó, azon kevesek közé tartozik, aki az Antarktiszon is lefutotta a 42 kilométeres távot.



Eredmények

A 25. Műszaki Tudományos Diákköri Konferencián 2 alkalmazott informatikai, 2 villamosmérnöki 2 gépészmérnöki és az építőmérnöki, építész- és vegyészmérnöki tagozaton mintegy ötven előadást értékeltek a szekciók zsűritagjai. Az értékelésben az Óbudai Egyetem oktatói szerepet vállaltak. Az MTDK-n helyezést elért diákok automatikusan indulhatnak a következő, 37. Országos Tudományos Diákköri Konferencián, amelynek agrártudományi szekcióját a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karán rendezik meg.



 

Az Óbudai Egyetem diákjainak eredményei:

Alkalmazott Informatika (1) tagozat
4. helyezés: A Magyarországi Robinia Pseudoacacia erdők detektálása Sentinel-2 műholdfelvételek alkalmazásával, Balázs Böröcz, ÓE, Témavezető: Dr. Molnár Gábor Péter

Alkalmazott Informatika (2) tagozat,

1. helyezés: Festékérzékenyített napelem rendszer használatának modellezése valós városi környezetben, Varga Zoltán, ÓE, Témavezető: Dr.  habil Rácz Ervin

Villamosmérnöki (1) tagozat
Különdíj: Evezős csapásszámmérő megvalósítása gyorsulásmérő szenzorral, Válint Zita, ÓE, Témavezetők: Borsos Döníz, Sándor Tamás

Villamosmérnöki (2) tagozat
Különdíj: Nyomdetektorok automatizált vizsgálata elektronikai hulladékból, Kovács Bence, ÓE, Témavezető: Sajó-Bohus László

A további eredmények itt érhetők el.



 
Frissítve: 2024.05.14.

Legfrissebb cikkek