Az Európai Egyetemi Szövetségének elnöke az Óbudai Egyetemen tárgyalt

Az Óbudai Egyetem rektorának, Prof. Dr. Kovács Leventének a kezdeményezésére a Magyar Rektori Konferencia (MRK) meghívására az Európai Egyetem Szövetségének (EUA) elnöke Josep Garell professzor Magyarországra látogatott. Az Óbudai Egyetem adott ottont az MRK által szervezett találkozónak, ahol a hazai egyetemek rektorai találkoztak az EUA-elnökkel. Kiemelt témája volt a megbeszélésnek az Európai Bizottság 2022 végén hozott határozata, amely az Erasmus+, Horizont Európa Program és további direkt uniós finanszírozású programokból a magyarországi modellváltott (közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány fenntartású) egyetemek 182 ezer hallgatóját – köztük 30 ezer nemzetközi hallgatót – és 18 ezer oktatóját kutatóját kizárta.

Az előzményeket illetően Prof. Dr. Kovács Levente elmondta, hogy a bizottság döntésében érintett 21 hazai egyetem mellett, a Magyar Rektori Konferencia is többször fordult az Európai Bizottság és Tanács különböző fórumaihoz azzal, hogy elmondhassák véleményüket, Levelet írtak tavaly márciusban, 2023 júniusában Merkely Béla professzor, a Semmelweis Egyetem, valamint Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora az Európai Parlament oktatási bizottsága előtt sorolta fel az érveket. A május 7-találkozón a résztvevők eszmecserét folytattak a 21 magyar egyetem kizárásáról az Erasmus és Horizont Európa programból.



Az EUA-elnök látogatásán három egyetemet keresett fel, az ELTE-t, a Semmelweis Egyetemet és az Óbudai Egyetemet. Így több rektor és az MRK elnöksége, többek között Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem, Dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem, Dr. Szabó Lajos, a Budapesti Corvinus Egyetem, Dr. Sepsi Enikő, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora, Dr. Lukács Eszter, a Széchenyi István Egyetem rektorhelyettese, Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem rektora, valamint Dr. Széll Márta, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese, illetve Dr. Dubéczi Zoltán, az MRK főtitkára konzultálhatott Garell professzorral és az egyetemek vezetői objektív eredményekkel, dokumentumokkal reagálhattak azokra az állításokra, amelyek miatt kizárták őket az európai mobilitási programokból.



Az Óbudai Egyetem rektora elmondta, dokumentumokkal alátámasztva, tételesen bizonyítani tudják, hogy nem sérült az új struktúrában az egyetemi autonómia, az uniós által biztosított források odajutnak, ahová szánják őket, a magyar fiatalok tudásának bővítésére és a kutatásfejlesztési kapcsolatok erősítésére.



Prof. Dr. Kovács Levente szerint a megbeszélés fontos lépés volt ahhoz, hogy rendeződjön a fennálló rendkívül igazságtalan állapot, a párbeszéd folytatását, és egyben az ügy végleges megoldását is remélik az EUA elnökének látogatásától.



Josep Garellt hivatalában fogadta Dr. Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium  felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára is.

 

 
Frissítve: 2024.05.14.

Legfrissebb cikkek