Megújuló energiák áramlottak a zene szárnyán az EgyetemZene gálaestjén

Két fantasztikus művész, Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekesnő és Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész muzsikált és beszélgetett Becze Szilvia rádiós műsorvezetővel az EgyetemZene programsorozat tavaszi programjának utolsó állomásán. Az esemény jelentőségét mutatja, hogy a MOM Kulturális Központ színháztermét megtöltötték egyetemi polgáraink a Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány támogatásával létrejött gálakoncerten május 2-án. A közönséget Prof. Dr. Kovács Levente és Dr. Hankó Balázs államtitkár köszöntötte.

A műszaki tudományok és a művészetek kölcsönösen inspirálják és gazdagítják egymást, és a leginnovatívabb és legsikeresebb projektek általában a két terület szimbiózisában születnek – emelte ki Prof. Dr. Kovács Levente.



Kacsóh Pongrác matematika-fizika szakos tanárt említette példaként, aki János vitéz című művével maradandó értéket alkotott azutókor számára. Egyetem Zene program céljáról kifejtette: „hallgatóink számára szeretnénk közelebb hozni a klasszikus zenét, megismertetni velük meghívott vendégeink gondolkodásmódját, hogy ízelítőt adjanak mindazokból az értékekből, amelyeket képviselnek és azokat a motivációikat, amelyekkel nemcsak, hogy boldogultak az életben, de kiugróan sikeresekké is tudtak válni.



Fontosnak tartjuk, hogy egyetemeink nemcsak tudásközpontok legyenek, hanem a hallgatók életének része legyen a kultúra és a művészetek szeretete – hangsúlyozta Dr. Hankó Balázs a komolyzene hallgatásának jelentőségéről beszélt.



Balázs János a hallgatósághoz szólva felidézte Kozma Imre atya gondolatát, nincs annál szebb dolog annál, mint elajándékozni az életünk részét képező tudásunkat, tehetségünket az emberiségnek, családunknak. Másokért tenni magasztos és felemelő cél. A művészek magasabb rangú küldetéseként jelölte meg, hogy

Miklósa Erika pályája főbb állomásairól, sikerességének kulcsáról beszélve a hallgatókat megszólítva kiemelte: az önazonosság, a saját magunkba vetett hitről, a mások felé fordulás jelentőségét emelte ki.

Az inspiráló és motiváló történetek között felcsendült dallamok, Gounod, Puccini, Verdi, Gershwin, Kodály Zoltán, Liszt Ferenc és Kálmán Imre szerzeményei tették teljessé az estét.



 
Frissítve: 2024.05.03.

Legfrissebb cikkek