Ahol a tehetség és a tudás találkozik – díjazták a legjobb TDK-munkákat

Karainkon véget ért az 58. Tudományos Diákköri Konferencia. Az eseményt az egyetem Tudományos Diákköri Tanácsa a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat részeként szervezte meg. A konferencia záróeseményén, november 29-én hirdettek eredményt, és jutalmazták a nyertes művek szerzőit és a konzulenseket. Készült munka a légi régészeti feltárásokról, drónokról a kutató-mentő küldetésekben vagy például az alvásfázis alapú ébresztőóráról. Született pályamű az áramtermelő autópályákról, a TikTok hatásáról a Z-generációra, valamint a magyar ChatGPT fejlesztésekről.

 

A konferencia lényege a kötelező tananyaggal kapcsolatos tudományos ismeretek elmélyítése, bővítése, a tudományos igényű önképzés, a képzési követelményeket, a tantervi kötelezettséget meghaladó tudás elsajátítása, a hallgatók bevonása a tudományos kutatásba, továbbá a diákköri munka során elért egyéni eredmények szakmai nyilvánosságának és megítélésének biztosítása – hangsúlyozta Dr. habil. Rácz Ervin oktatási dékánhelyettes.



Hozzátette: - elismerésre méltó azoknak a hallgatóknak a teljesítménye, akik tanulmányi kötelezettségeik mellett vállalták, hogy többletmunkát fektetnek tudományos pályamunkájuk megírásába. A befektetett energia többszörösen megtérül, hiszen számos hasznos tapasztalatot szerezhettek, amit a későbbiekben kamatoztathatnak tudományos munkájuk során, melyre mindenkit biztatott.



A konferencián mintegy 130 érdekes, eredeti ötletet feldolgozó pályamű született – mondta el Dr. Vámossy Zoltán, az Egyetemi Tudományos Diákköri Tanács elnöke, aki emlékeztetett: a korábbiakat felülmúlva, hét első helyezést értek el hallgatóink az Országos Tudományos Diákköri Konferencián. Kiemelte: a TDK mozgalom speciális lehetőséget biztosít a hallgatók számára, és időről időre egyre színvonalasabb pályamunkák születnek. Remények szerint a bemutatott pályamunkák közül számos dolgozat a korábbi tradíciókhoz hasonló sikerrel és eredményességgel képviseli majd egyetemünket a legközelebbi Országos Tudományos Diákköri Tanács konferenciáján.



A szekcióülések és a pályaművek bemutatását november 15-én tartották meg. A konferencia nyitónapján az Alba Regia Műszaki Karon Prof. Dr. Györök György dékán, a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karon Dr. Horváth Richárd kutatási dékánhelyettes, a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karon Prof. Dr. Molnár György dékán, a Keleti Károly Gazdasági Karon Dr. habil. Garai-Fodor Mónika dékán, a Neumann János Informatikai Karon Dr. Eigner György dékán, a Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Karon Dr. habil. Koltai László dékán, az Ybl Miklós Építéstudományi Karon pedig Dr. Fáczányi Zsuzsanna PhD kutatási dékánhelyettes köszöntötte a résztvevőket.

A díjazottak névsora és pályamunkáik címe itt olvasható



Az Óbudai Egyetem TDK tevékenységét és konferenciáit támogatja a Nemzeti Tehetség Program és a Kulturális és Innovációs Minisztérium által kiírt „Az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, valamint tudományos műhelyein való részvétel és a lebonyolítási feladatok ellátása” című pályázata (NTP-HHTDK-23).

Frissítve: 2023.11.30.

Legfrissebb cikkek