Infotér 2023: fókuszban a kiberbiztonság

A közelmúltban hatályba lépett a kiberbiztonságról szóló, felülvizsgált EU-irányelv (Network and Information Systems, NIS2), amely az egész Európai Unióra, így hazánkra is kiterjed – hangzott el az Infotér 2023 Konferencián október 19-én a kiberbiztonság törvényi szabályozásáról szóló kerekasztal-beszélgetésen, ahol a felsőoktatási intézményeket Prof. Dr. Molnár András, az Óbudai Egyetem általános rektorhelyettese képviselte. Az új szabályozás kötelező a tagállamokra nézve, de a keretek mozgásteret is biztosítanak – derült ki a szakmai találkozón.

A kihívások a kibertérben – kiberbiztonsági törvényi szabályozási újdonságok és változások címmel szerveztek kerekasztal-beszélgetést az Infotér 2023 konferencián. A felsőoktatási terület kihívásairól az Óbudai Egyetem rektorhelyettese, Prof. Dr. Molnár András beszélt.



Az eszmecserén részt vett Erdei Csaba kiberbiztonsági szakértő (Infotér Egyesület), Oláh István alelnök (HTE Információbiztonsági Szakosztály, senior manager, OTP Bank), Szegfű László osztályvezető (Magyar Nemzeti Bank, Informatikai Felügyeleti Főosztály), Bánszki Zsolt igazgató (NISZ Zrt.), valamint Király Anna kiberbiztonsági szakértő (Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága).

Az új szabályozás fontosságát jelzi, hogy minden olyan vállalkozást érint, amelynek 50 főnél több a munkavállalója vagy éves forgalma eléri a 10 millió eurót – hangzott el a beszélgetésen. Megnövekszik a terület szakemberigénye, naprakész tudással rendelkező auditorokra lesz szükség, illetve az is felmerült, hogy a cégeknél sokkal több IT-biztonsággal foglalkozó vezetőnek és koordinátornak kell dolgoznia. A felsőoktatás egyik legfontosabb feladata, hogy maga színvonalon teljesítő szakembereket képezzenek ezen a területen is. A kerekasztal résztvevői egyetértettek: a magyarországi szabályozásnak legyen része, hogy ezeken a pozíciókon csak speciális végzettséggel rendelkező szakemberek dolgozhassanak.

Az Óbudai Egyetem az új EU-szabályozásban mint képzőhely és mint kötelezett intézmény is érintett – hangsúlyozta Prof. Dr. Molnár András megjegyezve, hogy nemcsak az oktatási, hanem IT-rendszer-üzemeltetési szinten is meg kell felelnünk a NIS2 irányelveknek.
Frissítve: 2023.10.25.

Legfrissebb cikkek