Üzbegisztánban épül az ÓE negyedik science parkja

Szakmai munkánk egyik legnagyobb sikere, hogy Üzbegisztán első innovációs tudományos parkja az Óbudai Egyetem részvételével valósul meg – hangsúlyozta Prof. Dr. Kovács Levente rektor az egyetem küldöttségének október 17-19. között Üzbegisztánban tett látogatásáról. Az ÓE Üzbegisztán legjelentősebb innovációs eseményének, az Innoweeknek volt a kiemelt vendége. A tudományos konferencia és kiállítás alkalmat adott partner intézményekkel való találkozásra, valamint megállapodások megkötésére – tette hozzá a rektor kiemelve a kelet-üzbegisztáni Jizzakh városban megvalósuló Inno-Technopark létrehozásában és működtetésében való közreműködést, valamint két taskenti egyetemmel a mobilitásról és a kettős diploma lehetőségéről kötött és megkötendő szerződéseket.

Üzbegisztán legjelentősebb innovációs eseményének, az Innoweeknek kiemelt vendégeként érkezett az Óbudai Egyetem delegációja – Prof. Dr. Kovács Levente, Dr. Pogátsnik Monika dékánhelyettes (AMK), Prof. Dr. Györök György dékán (AMK), Prof. Dr. Rajnai Zoltán dékán (BGK), Fehér Botond gazdasági főigazgató, valamint Sebestyén Csaba, a zsámbéki Jövőipari Tudományos és Innovációs Park és Németh Antal, a kaposvári Okosipari Tudományos Ipari Park projektvezetője – Taskentbe, ahol a Felsőoktatási, Tudományos és Innovációs Minisztériumban egy nagyszabású kiállítás keretében mutatták be az elmúlt évek legfontosabb eredményeit.



Üzbegisztán sok energiát és forrást fektet a jövőbe, amely felsőoktatás, a tudományos élet és az innovációs területek fejlesztését jelenti elsősorban – hívta fel a figyelmet Prof. Dr. Kovács Levente, aki szerint kiemelt jelentősége van annak, hogy az üzbég partnerek az Óbudai Egyetemben olyan lehetőséget látnak, amelyre folyamatos és hosszú távú elképzeléseket lehet építeni. Ibrokhim Abdurakhmonov felsőoktatásért, tudományért és innovációért felelős miniszter, egyetemünk díszdoktora Magyarország egyik legfontosabb bázisaként tekint az Óbudai Egyetemre – derült ki a mostani rövid találkozó alkalmával.

 

Üzbég-Magyar Inno-technopark

Az Innoweek keretében írták alá azt a négyoldalú megállapodást, amelynek értelmében az Óbudai Egyetem az Üzbég Innovációs Fejlesztési Ügynökséggel, Üzbegisztán Jizzakh régiójával, valamint a Tashkenti Kémiatechnológiai Egyetemmel egy tudományos parkot (Inno-technopark elnevezéssel) hoz létre a kelet-üzbegisztáni Jizzakh városában.

Az Óbudai Egyetem kulcsszerepet játszik Üzbegisztán első innovációs technológiai parkjának létrehozásában – tájékoztatott. Prof. Dr. Kovács Levente Dr. Ergash Salievvel, a Jizzakh régió elöljárójával való tárgyalást követően. Megjegyezte: az ÓE három magyarországi science parkja mellett egy külföldi beruházás aktív résztvevője lett. Az Óbudai Egyetem nemzetközi rangját jelzi, hogy Üzbegisztánban az Inno-Technopark magyar oldalát az Óbudai Egyetem képviseli – mutatott rá a rektor.

A most aláírt megállapodás szerint az ÓE a TICT-tel konzorciumot alkotva — az akadémiai hátteret biztosítva — 50 százalékban tulajdonosa a projektnek, a tulajdonrész másik fele a Jizzakh régióé. Az ÓE és a TICT vállalta, hogy részt vesz a fókuszterületek fejlesztésében, beleértve a hosszú távú kutatási részvételt, a szükséges laboratóriumi és gyártástechnológiai berendezések műszaki tartalmának meghatározását és beszerzését.

Az Jizzakh-ban már épülő Inno-Technoparkban a tervek szerint kiemelten fontos lesz az élményalapú tudástranszfer, ami azt jelenti, hogy nemcsak a szigorúan vett tudomány, hanem annak szemléletes megértetésére is nagy hangsúlyt fektetnek.

Az elmúlt egy évben nagyot fordult a világ, az Európai Unió diszkriminatív szabályzó rendszere arra terelt bennünket, hogy az unión kívül keressünk partnereket. Úgy tűnik, az Óbudai Egyetem szakembereinek tudására sok helyen igényt tartanak határainkon innen és túl – fogalmazott Prof. Dr. Kovács Levente.

Az Inno-Technopark beruházás már megkezdődött, 2500 négyzetméteres befogadó- és kiszolgáló térrel készül el a projekt három szinten.



Jizzakh, ahol az ÓE negyedik science parkja épül

Üzbegisztán egyik legdinamikusabban fejlődő városa Jizzakh, ahol mintegy 400 ezren élnek, a 18 éven aluliak teszik ki a lakosság majdnem felét, ezért az oktatásnak nagyon fontos szerepe van a városban.  Jizzakh-ban sok a fiatal, a városban öt egyetemen tanulhatnak tovább a helyben vagy a környéken élő fiatalok. Az ÓE delegációja a Kazan Federal Egyetem (KFU) egy jól felszerelt egészségügyi szimulációs laborjába látogatott el, valamint a Sambhram Egyetem magas színvonalú informatikai képzésévél ismerkedett meg. A magyar küldöttség tapasztalatszerzés céljából felkereste Jizzakh-i IT Parkkát is, valamint a helyi Futballakadémiára is.



Egyetemközi együttműködések

A nemzetközi kapcsolatokat tovább erősítve két taskenti egyetemmel is megállapodtak a további együttműködésekről – számolt be Prof. Dr. Kovács Levente.

A TIIAME Nemzeti Kutatási Egyetem rektorával, Prof. Dr. Bakhadir Mirzaevvel a korábbi közös projektek – a hallgatói és oktató mobilitás erősítése és közös tananyag-fejlesztések – folytatása mellett kettősdiploma programról is megállapodást kötöttek. A két egyetem elsősorban a geoinformatika, a precíziós mezőgazdaság és a mechatronika területein folytat közös oktatási projekteket. További cél, hogy hosszabb távon közös MSc programot dolgozzanak ki a TIIAME-val.

A Tashkenti Kémiatechnológiai Egyetem (TICT) rektorával, Prof. Botir Usmonovval ta közös Inno-technoparkról is egyeztettek, és hat alapvető irányt definiáltak: IT kiberbiztonság és programozás kiemelt területekkel, ipari robotika, okos építőipar, orvostechnika, precíziós agrárgazdálkodás, technológia-transzfer és innovációmenedzsment.

Megállapodtak abban is, hogy a TCTI újonnan épülő campusán ÓE tagozat létesülhet.

Ezen túlmenően pedig közös mesterképzéseket terveznek innovációmenedzsment, ipari gazdaságtan, kiberbiztonság és gépészet területén 2024-től kettősdiploma formában.

Példa a felsőoktatás és az ipar együttműködésére

Közép-Ázsia egyik legnagyobb elektronikai eszközöket gyártó cégének, az Artel vállalatcsoportnak az oktatási központja is sok újdonsággal szolgált – fejtette ki Prof. Dr. Kovács Levente. A cég a kutatásfejlesztés és a képzés területén szorosan együttműködik partner intézményünkkel, a Taskenti Kémiatechnológiai Egyetemmel (TICT). Az oktatási centrumuk a legmodernebb eszközökkel van felszerelve a robotika, a plc, a hegesztés vagy éppen a műanyag-feldolgozás területén. A taskenti vállalat komoly érdeklődést mutat az Óbudai Egyetem duális képzése iránt, a találkozón arról is egyeztettek, hogy miként tudnák a nálunk bevált módszereket alkalmazni.

Az Artel vállalatcsoport 2011-ben kezdte meg működését gáztűzhelyek gyártásával, ma már több mint húsz háztartási gépkategóriát gyárt – többek között légkondicionálókat, mikrohullámú sütőket, minikemencéket, gáz- és elektromos tűzhelyeket, televíziókat, hűtőszekrényeket, mobiltelefonokat, beépíthető készülékeket, porszívókat, páraelszívókat, háztartási kisgépeket – a közép-ázsiai országok egyik legnagyobb beszállítójaként.

A vállalat vezetői elmondták, hogy a viszonylag gyors sikerük kulcsa, hogy a kezdetektől nagy hangsúlyt fektetnek az egyetemi kapcsolatok fejlesztésére és az innovációs folyamatok megerősítésére.
Frissítve: 2023.10.26.

Legfrissebb cikkek