A tizedik könnyűipari szakos évfolyam kezdte meg tanulmányait Székelyudvarhelyen

Székelyudvarhelyen is megkezdődött az új tanév, ahol 25 könnyűipari szakos hallgató kezdte meg BSc tanulmányait a 2023/24-es tanévben. Ők a tizedik évfolyama az Óbudai Egyetem határon túli, kihelyezett könnyűipari képzésnek. Az Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kara 2014 óta folytat magyar nyelvű mérnökképzést Székelyudvarhelyen. A képzés célja, hogy a Kárpát-medencében élő magyar fiatalok számára biztosítson magas szintű oktatást és lehetőséget a szakmai fejlődésre.

A Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ (SZÉK) összevont tanévnyitó ünnepségét a Hargita megyei városban a magyarországi partnerintézmények részvételével tartották meg szeptember 15-én a városháza Szent István-dísztermében.
A határon túli felsőoktatás jelentőségét hangsúlyozta Varga-Bajusz Veronika, Magyarország Kulturális és Innovációs Minisztériumának felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára. Mint fogalmazott, a SZÉK fontos küldetése, hogy lehetőséget teremtsen arra: a fiatalok helyben szerezhessék meg a számukra szükséges tudást. A helyettes államtitkár leszögezte: "A magyar nemzeti közösség csak akkor maradhat erős külhonban, ha tudáselőnnyel rendelkezik.” Hozzátette: a SZÉK 25 éve versenyképes tudással segíti a fiatalok szülőföldön maradását.
Ilyés Ferenc, a SZÉK ügyvezető igazgatója emlékeztetett, hogy az intézmény a Kárpát-medencei magyar oktatás egyik fontos bástyája, ahol 25 éve folyik kihelyezett felsőfokú képzés, amelyet neves magyarországi egyetemek biztosítanak. Elmondta, hogy a jubileumi tanévben 520 hallgató tanul az intézményben.



Az Óbudai Egyetem részéről Dr. habil. Koltai László, a Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar dékánja köszöntötte a hallgatókat, egyúttal tolmácsolta Prof. Dr. Kovács Levente rektor köszöntő szavait, melyben kiemelte, hogy az egyetem veztése jelentős hangsúlyt fektet a határon túli magyarság oktatására.
A dékán ünnepi beszédében gratulált a sikeres felvételi eredményekhez és sok sikert és kitartást kívánt az elsőéveseknek. Kiemelte az összetartozás és felelősség fontosságát.

Dr. habil. Koltai László az esemény után úgy nyilatkozott: „A képzés az Erdélyben élő magyar fiatalok számára biztosít lehetőséget a magyar nyelvű oktatásra és ezzel a magyar nyelv és kultúra megőrzésére.” Elmondta továbbá, hogy a képzés hozzájárul a Kárpát-medencei régió gazdasági fejlődéséhez. A diákok olyan szakmai tudást és készségeket szereznek, amelyeket a Kárpát-medencében működő magyar tulajdonú vállalkozások is hasznosíthatnak. Kiemelte azt is, hogy a képzés erősíti a magyarországi és a székelyföldi oktatók és vállalatok közötti kapcsolatokat.
Szász Jenő, a Székelyudvarhelyért Alapítvány elnökének szavait Orbán Attila az alapítvány igazgatója tolmácsolta. Szász Jenő levelében köszöntötte a diákokat és kiemelte, hogy az alapítvány célja a székelyföldi magyarság oktatási és kulturális támogatása, és ebben a munkában a SZÉK kiemelkedő szerepet játszik.
Ölvedi Zsolt, Székelyudvarhely alpolgármestere az intézmény kiemelkedő szerepét hangsúlyozta a székelyföldi magyarság oktatásának biztosításában és támogatásában.
A tanévnyitón beszédet mondott még Vigh László, az Edutus Egyetem tudományos és nemzetközi rektorhelyettese, Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora, Koltai László, az Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar dékánja és Betlehem József, a Pécsi Tudományegyetem általános, stratégiai és kapcsolati rektorhelyettese.
Frissítve: 2023.09.19.

Legfrissebb cikkek