Székelyföldi diplomaosztó és jubileumi ünnepség

A Székelyudvarhelyért Alapítvány Fődíját vehette át Dr. habil. Koltai László, az ÓE Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Karának Kar dékánja helyi művelődési központban rendezett ünnepségen, amely egyszerre volt a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ (SZÉK) diplomaosztója, valamint a fenntartó alapítvány fennállásának 25. évfordulója. Az eseményen számos frissen végzett mérnök és közgazdász vett részt, családtagok és barátok körében a Hargita megyei város kultúrpalotájában.

Negyedszázada alapították a székelyudvarhelyi, magyar nyelvű egyetemi szakoknak helyt adó intézményt, amelyek máig meghatározó szerepet van abban, hogy az erdélyi és székelyföldi fiatalok továbbtanulhassanak a saját nyelvükön, szülőföldjükön.



Szász Jenő, a Székelyudvarhelyért Alapítvány és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke elmondta, hogy huszonöt éve létezik a székelyudvarhelyi intézmény, amelyre méltán lehet büszke egész Székelyföld magyarsága. Olyan modellt valósítottak meg, amely az anyaországi intézményeket és a határon túli magyar hallgatókat kapcsolják össze, a szülőföldön maradás és boldogulás jegyében. Száz Jenő bemutatta a SZÉK hosszú és gazdag történetét, valamint az oktatás és kutatás területén elért eredményeket. Tóth László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának főkonzulja kiemelte, hogy a SZÉK volt az első magyar nyelvű felsőoktatási intézmény Erdélyben.



A Székelyudvarhelyért Alapítványt 1999-ben hozták létre a hagyományőrzés, közösségfejlesztés, a kulturális élet és a közegészségügy támogatása céljából. Az alapítvány a fenntartója a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központnak, amelyen az Óbudai Egyetemet képviselve a Rejtő Kar 2014 óta kihelyezett BSc képzést folytat. A színvonalas szakmai munkát az alapítvány fődíjával ismerték el, amikor a Rejtő Kar dékánját kitüntették.

Dr. habil. Koltai László a díj átvételét követően elmondta, hogy meglepte az elismerés, amelyet nagy megtiszteltetésnek tart. Mint fogalmazott: a díj kapcsán meg kell említenem minden kollégámat, akik a határon túli képzés elindításában és a közel 10 éves fenntartásában részt vállaltak. Ez az elismerés nekik is szól.

Diplomaosztó

A diplomaosztón Ilyés Ferenc, a SZÉK programigazgatója hangsúlyozta, az egyetemi központ huszonöt éves történetében nagy szerepet játszott az önzetlenség is, hiszen sok támogatást kaptak a kollégáiktól, a partnereiktől, illetve a magyarországi anyaintézményektől.

Az eseményen számos kiváló hallgató kapott elismerést a város alpolgármesterétől, amiért kitartó munkájukkal és szorgalmukkal kimagasló eredményeket értek el tanulmányaik során. Ölvedi Zsolt alpolgármester beszédében a diákok elhivatottságát, kitartását és képességeit méltatta.
A köszöntőbeszédeket követően kerültek átadásra a diplomák. Dr. Gál Andrea, az Edutus Egyetem rektora avatta a kereskedelem-marketing szak (alap- és mesteri képzés) végzőseit. A vidékfejlesztési agrárszak hallgatóit Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora búcsúztatta, míg az újdonsült könnyűipari mérnököknek dr. habil. Koltai László adta át oklevelüket. Az ünnepi rendezvényen felszólalt a SZÉK-kel való együttműködést méltatva Dr. Ágoston István is, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának oktatási dékánhelyettese is.
Dr. habil. Koltai László diplomaátadó beszédében úgy fogalmazott: „Szeretném, ha önök is hinnék, éreznék, megélnék, hogy a mérnöknek lenni nem egyszerűen csak egy szakma, hanem komoly társadalmi és szakmai szerepvállalás. Felelősséget jelent a szakmai tudás megtartásában és fejlesztésében, az önökre bízott alkalmazottak humánus, de hatékony irányításában, de az egész társadalom szempontjából is.”

Az Óbudai Egyetem diplomáinak átadásában Dr. Oroszlány Gabriella a székelyudvarhelyi képzés koordinátora és György Melinda a SZÉK munkatársa segédkezett.

A végzős könnyűipari szakos hallgatók nevében Román Tamás mondott köszönetet az Óbudai Egyetem Rejtő Kar oktatóinak támogatásukért, és mindenért, amelyekkel a diákok továbbtanulását és sikeres jövőjét segítették.

 

 

 
Frissítve: 2023.07.03.

Legfrissebb cikkek