Földmérők és térinformatikusok találkozója

XXVII. alkalommal telt meg az ÓE Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézet (GEO) Pirosalma utcai épülete az ország minden tájáról érkező térinformatikai és földmérő mérnökökkel a háromnapos GISopen konferencián. Az országos konferencia résztvevői a közigazgatás és a magánszféra területéről érkeztek, hogy megvitassák a legfontosabb jogi vonatkozásokat, valamint megosszák egymással a technológiai újdonságokat. A programon a szakmai aktualitások eszmecseréjén túlmenően a selmeci hagyományőrzés rejtelmeibe is beleshettek az érdeklődők egy szakestély keretében.

A programot Prof. Dr. Györök György dékán nyitotta meg, majd Dr. Pődör Andrea egyetemi docens, a Geoinformatikai Intézet igazgatója ismertette a GEO új képzéseit. Az első plenáris részben az E-ING beveztéséről, a HM Zrínyi Térképészeti és Kommunikációs Nonprofit Kft. aktualitásairól, a magyar település- és területfejlesztési politika célkitűzéseiről, a Lechner Tudásközpont geoinformatikai szolgáltatásairól hangzott el előadás.



Prof. Dr. Györök György, az Alba Regia Műszaki Kar dékánja kiemelte, hogy a személyes jelenléttel megvalósuló konferencia külön örömöt jelent, amikor a legtöbb tevékenység az online térbe kerül át. Hangsúlyozta, hogy a mesterséges intelligencia korszakába lépve, amikor a virtuális valóság a mindennapok részét képezi, érdemes megbecsülni a személyes találkozásoknak teret adó programokat.



Dr. Pődör Andrea az intézet új képzéseit mutatta be. Felhívta a figyelmet az ősszel induló geoinformatikai mesterképzésre, amelyre keresztféléves, de a hagyományosan szeptemberre ütemezett formában is lehet jelentkezni. Megemlítette, hogy államilag támogatott és önköltséges képzésre is be lehet csatlakozni. Hangsúlyozta a pilóta nélküli légijármű üzemeltető szakmérnök képzés elindulását is, amely részben a Börgöndi Repülőtéren valósul meg, a gyakorlati képzésnek nagy hangsúlyt tulajdonítva.

(Az országos konferencián részt vett Balsay István Székesfehérvár korábbi polgármestere és Dancs Norbert a Járási Hivatal vezetője is.)
Frissítve: 2023.05.03.

Legfrissebb cikkek