Zarándoklat egyetemi templomunkhoz

Bakonyból a Vértesen át a Gerecsébe szervezett négynapos zarándoklatot a Mária-út Egyesület március közepén. Az út végpontja az egyetemünk oktatói és hallgatói által közel húsz éven át épített középkori templomrekonstrukció volt.

Mint arról korábban hírt adtunk, közel húsz éves munka és hallgatói összefogás eredményeként megépült egy, a törökkorban elpusztult középkori templom autentikus rekonstrukciója a Gerecsében, a Prof. Dr. Nemcsics Ákos által vezetett Ökotábor keretében. (A professzor által bevezetett Ökologikus műszaki konstrukciók című tantárgy kezdetektől nagy népszerűségnek örvend a hallgatók körében.)



A templom a bejárat felől

A harminc fős zarándokcsapatban oktatóink és hallgatóink is részt vettek. A zarándoklat utolsó napján Tatáról a nemzeti ünnepi megemlékezést követően a keresztút mentén mentek fel a templomhoz. Az úthoz Michl József, Tata város polgármestere, az egyesület egyik alapító atyja is csatlakozott. (A templomrekonstrukció a településtől távol, az erdőben található ugyan, de a terület, ahol a templom áll, Tata városához tartozik.)



Prof. Dr. Nemcsics Ákos, a templomrekonstrukció projektvezetője kérdésünkre válaszolva elmondta: - a nagy, tradicionális egyetemeknek van egyetemi temploma. De olyan, amit az egyetem polgárai maguk építettek aligha. Az épület egy tudományosan megalapozott, autentikus rekonstrukció, jelképezve, hogy fiatal egyetemünk is szeretné vállalni a középkori alapítású Óbudai Egyetem szellemi örökségét, egyúttal hirdeti a világ felé az egyetemi polgárok összefogását. (https://uni-obuda.hu/a-kozepkori-egyetemek/)

A templomépítésről készült cikk honlapunkon olvasható:

(hirmondo_2021_december.pdf (uni-obuda.hu)

 

Fotók: dr. Ürmös Antal.

 

 
Frissítve: 2023.03.27.

Legfrissebb cikkek