Stipendium Hungaricum program

A Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramot Magyarország kormánya hozta létre 2013-ban. A program oktatáspolitikai célja, hogy elősegítse a magyar felsőoktatás nemzetköziesítését, minőségfejlesztését, erősítse a magyar tudományos elit nemzetközi kapcsolatait, növelje a felsőoktatási intézménynek kulturális sokszínűségét, és népszerűsítse a világban a versenyképes magyar felsőoktatást. A program célja továbbá az is, hogy megalapozza a Magyarországon végzett külföldi hallgatók szakmai és kulturális kötődését Magyarországhoz, és ezáltal a Stipendium Hungaricum ösztöndíjas hallgatók hazatérésük után a magyar nyelvet és kultúrát is népszerűsítsék  majd a hazájukban.

A megkötött államközi szerződések alapján jelenleg 76 országból jelentkezhetnek pályázók az ösztöndíjprogramra.

További információk
FACEBOOK

Kik pályázhatnak?

A programra pályázhat minden olyan érdeklődő, aki a Stipendium Hungaricum programhoz csatlakozott országok közül bármelyiknek az állampolgára. A hallgatók az államközi megállapodásában rögzített tudományterületeken, rész- vagy teljes képzésen vehetnek részt alap-, mester- vagy doktori szinten, valamint felsőoktatási előkészítő tanulmányokon, ha felvételt nyernek az adott intézmény képzésére.

Az ösztöndíj az alábbiakat tartalmazza:

  • mentességet a tandíjfizetési kötelezettség alól,
  • havi ösztöndíjat,
  • lakhatási támogatást vagy kollégiumi ellátást,
  • egészségbiztosítást (TAJ kártya).

A benyújtott pályázatok több szinten kerülnek elbírálásra

  • A Tempus Közalapítvány formai bírálatot végez.
  • Az intézmények a kihirdetett módon felvételiztetik a hallgatókat a formailag megfelelő pályázatot benyújtó hallgatókat.
  • A felvételre javasolt hallgatókat a partner ország illetékes szervezete rangsorolja.
  • A rendelkezésre álló országkvóta, a hallgatók sorrendje, és a fogadó intézmény létszámkapacitásának függvényében a Tempus Közalapítvány Kuratóriuma dönt arról, hogy mely hallgatók részesülhetnek ösztöndíjban.

A feltételekkel és a jelentkezéssel kapcsolatos részletes információk a Stipendium Hungaricum program honlapján tekinthetők meg, illetve a pályázat benyújtására is ott van lehetőség.

Tájékoztatjuk Leendő hallgatóinkat, hogy a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram felhívása a 2024/2025-ös tanévre és a hozzá kapcsolódó dokumentumok már elérhetők az ösztöndíjprogram weboldalán https://stipendiumhungaricum.hu/apply/ és ezen a linkeken:

https://stipendiumhungaricum.hu/uploads/2020/03/BA_MA_OTM_Call_for_Applications_2024_2025_with_students_at_risk.pdf

A teljes pályázat benyújtásának határideje:

2024.01.15 14:00 (CE)

Frissítve: 2024.05.10.