In memoriam Dr. Sámsondi Kiss György

Kilencvenéves korában elhunyt Prof. Dr. Sámsondi Kiss György, az Ybl Miklós Főiskola korábbi főigazgatója, az Ybl Miklós Építéstudományi Kar Professor Emeritusa.

Az erdélyi Zilahon született 1934-ben többgenerációs mérnökcsaládban, 1937-ben költöztek Budapestre, 1958-ban a BME Építészmérnöki Karán diplomázott. 1959–83 között állami tervezőirodákban építésztervezőként dolgozott, ahol többek között a Paksi Atomerőmű első tervezési fázisában is közreműködött, illetve 1980-tól a BME címzetes egyetemi docense volt. Elsősorban ipari épületeket tervezett. Ilyen többek között a Péti Savüzem, a TVK Műszerészműhelye, a PRÉKO Darabolóüzeme, a TVK Polietilén gyára, az Észak-magyarországi Vegyi Művek Gyógyszerintermedier üzeme. Számos lakóépülete és nyaralója is megépült. Tervezett iroda- és középületet is. 1972-ben kapott kandidátusi fokozatot a térben, időben és funkcióban flexibilis ipari épületek tervezéséért.

Később az Építésügyi és Városfejlesztési Minisztériumban dolgozott, 1990-91-ben a bős–nagymarosi vízlépcsőért felelős kormánybiztos volt. 1993 és 1995 között a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztériumban az EU-ügyek miniszteri biztosa volt.

Az Ybl Miklós Főiskola főigazgatói pozícióját 1996-1998 között töltötte be, illetve a oktatója volt a jogutód intézménynek is, az EU tantárgyakat ő honosította meg. 2010-ig az Építéstudományi Egyesület alelnöke. Számos hazai és nemzetközi szakmai szervezet tagja volt, 2019-ben jelent meg „A Duna mégis összeköt” című önéletrajzi könyve.

Számos díjat kapott, köztük a Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét, illetve Professor Emeritusi címet, melyet évtizedes oktatói, oktatásfejlesztői, kutatói és tudományos munkájáért az Ybl Miklós Építéstudományi Kartól kapta.

1956-ban fegyveres nemzetőr volt, részt vett a forradalmi követelések megfogalmazásában, és a leverés után illegális újságok terjesztésében, tevékenységét a Hazáért és Szabadságért 1956-os emlékéremmel és az 1956-os Hűség a hazához lovagkereszt aranyfokozatával ismerték el.
Frissítve: 2024.05.24.

Legfrissebb cikkek