Az MTA elismerte Ferenci Tamás kutatómunkáját

Gyires Béla-díjat vehetett át Dr. habil. Ferenci Tamás az Óbudai Egyetem Élettani Szabályozások Kutatóközpontjának egyetemi docense az orvosi statisztikai kutatások kritikus értékelése területén szerzett eredményeiért. Az elismerést az MTA 197. Közgyűlésén adta át Páles Zsolt, a Matematikai Tudományok Osztályának elnöke a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet Nagytermében május 8-án.

Ferenci Tamás, a biostatisztikai (orvosi statisztikai) területen, azon belül különösen az orvosi statisztikai kutatások kritikus értékelése területén szerzett eredményeiért vehette át az elismerést. A díjat az MTA III. (Matematikai) Osztálya ítéli oda kétévente a kimagasló kutatási eredményekért.

Az Óbudai Egyetem két munkatársát is újra tagjai közé választotta az MTA Operációkutatási Bizottsága a 2026-ig tartó ciklusra: Prof. Emeritus Dr. Galántai Aurélt, az Óbudai Egyetem Alkalmazott Informatikai Doktori Iskola vezetőjét, valamint Prof. Emeritus Dr. Szeidl Lászlót, a Neumann János Informatikai Kar korábbi dékánját.

Ferenci Tamás mérnök-informatikus, orvosbiológiai mérnök, valamint alkalmazott matematikus. Jelenleg többek között az Óbudai Egyetem Élettani Szabályozások Kutatóközpontjának egyetemi docenseként dolgozik. Elsődleges kutatási területe a klinikai biostatisztika és az orvosi kutatások kritikus értékelése. Ferenci Tamás a kovid-járvány idején elévülhetetlen érdemeket szerzett a kormány által felállított epidemiológiai modellező munkacsoportban. A témában nagy visszhangot keltette „A magyarországi koronavírus járvány valós idejű epidemiológiája” című cikkével.  Tagja a Magyar Statisztikai Társaságnak, a Magyar Klinikai Biostatisztikai Társaságnak, a Nemzetközi Klinikai Biostatisztikai Társaságnak, a Magyar Diabétesz Társaságnak, és a Magyar Kardiológiai Társaságnak. Munkáját számos neves díjjal ismerték el. Több mint 100 folyóirat-cikk szerzője, melyekre több mint 500 független hivatkozást kapott, h-indexe 19.

 
Frissítve: 2024.05.24.

Legfrissebb cikkek