Biztos kezekben az életünk – kollégáink megtanulták használni az újraélesztő készülékeket

Hirtelen szívhalál esetén a túlélésre kizárólag az azonnal megkezdett újraélesztés révén van esély. Mint arról korábban beszámoltunk, az Óbudai Egyetem éppen ezért pályázott a Budapesti Szent Ferenc Kórház és az Innomed Medical Zrt. „Mentsünk együtt életet!” programján, melyen 20 defibrillátort vásárolhatott kedvezményes áron. Az életmentő készülékek azóta megérkeztek és negyven kollégánk elsajátíthatta használatukat a május 14-én tartott oktatáson.

Dr. Tóth Judit, a Budapesti Szent Ferenc Kórház munkatársa és Balla Attila, az Innomedical Trade Kft. termékmenedzsere tartott elméleti, majd a gyakorlati oktatást az egyetem 40 munkatársa részére. Főként azokban a munkakörökben dolgozó kollégákat kérték fel – köztük adminisztratív dolgozókat, portásokat, csoportvezetőket - akik a kihelyezett készülék közelében látják el feladatukat, és egy esetleges esemény bekövetkeztekor egyből „kéznél” vannak, és segíteni tudnak. Az oktatás során a résztvevők a defibrillátor nélküli újjáélesztés fogásait is elsajátíthatták. A tanfolyamon egyebek mellett elhangzott: hirtelen szívmegállás esetén túlélésre az azonnal megkezdett újraélesztés esetén van a legnagyobb esély, és ez az utókezelést is hatékonyabbá teszi.

Az egyetem által megvásárolt CardioAid1 elnevezésű, első magyar félautomata külső defibrillátor nagy előnye, hogy a készülék vizuális és hangutasításait követve, vészhelyzet esetén a laikusok is sikeresen használhatják életmentő segítségnyújtásra. A húsz darab, magyarul beszélő félautomata újraélesztő készülékeket több karon, telephelyen és kollégiumban helyezték ki, melyről hamarosan plakátokon (is) olvashatunk bővebb tájékoztatást.
Frissítve: 2024.05.14.

Legfrissebb cikkek