Több mint 200 hallgató 180 pályaműve az 59. TDK-n

Az Óbudai Egyetem Tudományos Diákköri Tanácsa április 24-én tartotta meg az 59. Tudományos Diákköri Konferenciáját. Az ünnepélyes eredményhirdetésre május 8-án került sor a Kandó Kar Tavaszmező utcai kampuszán.

Egyetemünk mind a hét karának hallgatói mellett középiskolások is bemutatták kiemelkedő ismereteiket. 22 szekcióban összesen 180 pályamunkát értékeltek a bírálók, majd az elhangzott előadások értékét is figyelembe véve alakították ki a sorrendet. A következő Országos Tudományos Diákköri Konferenciára 60 pályázatot továbbküldésére tettek javaslatot.

Az ünnepélyes eredményhirdetésen Prof. Dr. Felde Imre az ipari és üzleti kapcsolatokért felelős rektorhelyettes, köszöntötte a TDK-zó hallgatókat és konzulenseiket. Méltatta kiemelkedő teljesítményüket, gratulált minden résztvevőnek. Dr. Vámossy Zoltán, az Egyetemi Tudományos Diákköri Tanács elnöke ismertette a konferencia eredményeit. A TDK díjait a hét kar képviselői adták át a nyerteseknek.

Az Óbudai Egyetem az 59-dik TDK konferenciájára is számos, eredeti ötletet feldolgozó pályamű született. A munkák olyan érdekfeszítő innovatív témákat dolgoznak fel, mint a Hordozható plotter gép fejlesztése, a Gamma spektrométer továbbfejlesztése, esetleg A növénybetegségek speciális megvilágítással való vizsgálata, vagy akár a Generatív AI kiberbiztonsági kockázatainak vizsgálata és sok más.

A tudományos diákköri (TDK) mozgalom a magyar felsőoktatás legátfogóbb tehetséggondozási programja, az önképzés és a tudóssá nevelés színtere. A mesterek, témavezető tanárok, kutatók körül kialakuló TDK műhelyek ösztönző légkörében születik meg a legtöbb tehetséges diák első tudományos élménye. A TDK célja, hogy ösztönözze a hallgatói tudományos és művészeti diákköri tevékenységet, támogassa a tehetséges hallgatókat és mestereiket. Segítséget nyújtson a kutatómunkában való továbblépéshez és a pályakezdéshez, ösztönözze a doktori képzésre történő jelentkezést. A hallgatók kutatómunkát folytatnak különböző tudományos diákkörökben, amelyeknek eredményeit pályamunkáikban összegzik. Ezen alkotásaikat a felsőoktatási intézmények tudományos diákköri konferenciáin prezentálják.

Az ünnepi rendezvényen az Óbudai Egyetem többszörösen aranyminősítésű Vegyeskarának előadását hallhatta a közönség.

Az ünnepi rendezvényen az Óbudai Egyetem többszörösen aranyminősítésű Vegyeskarának előadását hallhatta a közönség.



A díjazottak névsora itt található.

Az Óbudai Egyetem TDK tevékenységét és konferenciáit a Nemzeti Tehetség Program és a Kulturális és Innovációs Minisztérium által kiírt "Az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, valamint tudományos műhelyein való részvétel és a lebonyolítási feladatok ellátása" című pályázata (NTP-HHTDK-23) támogatja.

GALÉRIA

Frissítve: 2024.05.14.

Legfrissebb cikkek