Együttműködés a szívbetegségek hatékony gyógyításáért

A kardiológiai képalkotás és klinikai adatfeldolgozás témájában működik együtt a jövőben az Óbudai Egyetem a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézettel (GOVKI). Az erről szóló megállapodást Prof. Dr. Kovács Levente rektor és Prof. Dr. Andréka Péter főigazgató főorvos írta alá május 6-án. Az Open heart projekt célja egy olyan, világszinten is egyedülálló regiszter létrehozása, új algoritmusok fejlesztése és tesztelése, melyek a betegek jobb diagnosztizálását, és így az ellátásuk minőségének javítását is lehetővé teszi.

Egy olyan skálázható adattár létrehozása a cél, amely a GOKVI-ban koronária CTA-n áteső betegek felvételeit, és egyéb adatait tárolja – hangsúlyozta Prof. Dr. Kovács Levente kiemelve, hogy olyan felhasználói oldal elkészítése is a projekt része, amelyen könnyen szűrhetők, letölthetők és indíthatók lesznek az adatok.



Az elképzelések szerint a CT-készülékekről automatikusan történne az adott képi sorozatok átküldése a regiszter rendszerébe. A keletkező adatokból egy egységes adatbázis keletkezik. A rendszer lényeges eleme, hogy minden felhasználó, aki az adatot használja és új adatot generál, azt a rendszerbe visszatölti, hogy mások is használhassák. A fejlesztés és a kutatás hallgatók bevonásával történik.



A Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet feladata mind a gyermek, mind a felnőtt lakosság esetében a szív- és érrendszeri betegségek teljes spektrumának komplex kardiovaszkuláris kivizsgálása és non-invazív, invazív terápiája az intervenciós kardiológia, az elektrofiziológia, a szívsebészet és a szívtranszplantáció, valamint az érsebészet területén. Kiemelt feladata a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzése, valamint a kardiológiai megbetegedések monitorozása. Az intézet 290 ágyon és 30 szakambulancián évente átlagosan 9000 fekvő és 90 500 járóbeteget szolgál ki.
Frissítve: 2024.05.08.

Legfrissebb cikkek