Jó befektetés az Óbudai Egyetemen szerzett diploma

Az Óbudai Egyetemen (ÓE) végzett diplomások a legkeresettebbek közé tartoznak a munkaerőpiacon. Az ÓE-n végzettek egy hónapon belül találnak munkát, több mint hétéves ciklust vizsgálva alig van közöttük olyan, aki állást keres, többségük felsőfokú végzettséghez kötött munkakörben dolgozik, és fizetésük is jóval – több területen akár kétszeresével is – meghaladja az átlagot. Az ÓE-diplomák az informatikai és a műszaki területen a legértékesebbek – derül ki az Oktatási Hivatal által fenntartott Diplomás Pályakövető Rendszer (DPR) legfrissebb adataiból.

A DPR frissdiplomás kutatásának eredménye a társhatóságoktól bekért hivatalos, anonim módon kezelt adatai alapján született meg. A felmérést 30 felsőoktatási intézmény bevonásával végezték, és 90 hónapra visszamenőleg gyűjtötték be az információkat.

Az adatok azt mutatják, hogy a végzés utáni átlagos elhelyezkedési idő nem egészen egy hónap volt az Óbudai Egyetemen 2014 és 2021 végzettek körében. Általánosságban elmondható, hogy az itt mesterdiplomát szerzők töltenek a legkevesebb időt álláskereséssel, de még a felsőoktatási szakképzésben végzettek is másfél hónapon belül találnak munkahelyet. Az ÓE-n végzett alap- és mesterdiplomások több mint 90 százaléka, egyes képzési területeken csaknem 100 százaléka a végzettségének megfelelő szintű munkakörben dolgozik, elsősorban az informatikai, a gazdasági, a műszaki, agrárterületen, illetve pedagógusként.

Az oklevéllel rendelkezők 26 százaléka folytat további tanulmányokat a diplomaszerzés után, átlagosan a végzettek fele az új képzéshez is az ÓE-t választja. Legnagyobb arányban a felsőoktatási szakképzésben végzők kívánnak újabb végzettséget szerezni.

A DPR 2023 kimutatása alapján elmondható, hogy az Óbudai Egyetemen végzettek kiemelkedő jövedelemre tesznek szert, a személyijövedelem-adó alapját képező belföldi jövedelem középértékének kétszerese volt az átlagjövedelmük 2022-ben. A vizsgálat arra is rávilágít, hogy érdemes műszaki és informatikai területen is mesterdiplomát szerezni: az elhelyezkedési és bérmutatók alapján, kapkodnak utánuk, és ők keresik a legtöbbet, fizetésük harmadával haladja meg a csak alapszakos diplomával rendelkező munkatársakét.
Frissítve: 2024.04.15.

Legfrissebb cikkek