Létünk alapfeltétele: a víz – környezetmérnöki kérdések a Rejtő Karon

A legsürgetőbb környezeti kérdések egyike a vízellátás és az ivóvíz biztosítása. A témában a vízgazdálkodással foglalkozó szakemberek számára szervezett konferenciát Dulovics Junior Szimpózium címen a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség (MASZESz) Mentor Egyesülete, a Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar és az Integrált Tudományok Szakkollégiuma április 11-én.

Az eseményt elsősorban azokat a 35 évesnél fiatalabb szakemberek számára rendezték, akik a vízellátás, csatornázás, szennyvíztisztítás, a vízépítés és vízgazdálkodás és azok kapcsolódó területeivel, fenntarthatósággal, vízjoggal, vízgazdaságtannal, vízpolitikával foglalkoznak, tudományos, tervezői, vagy üzemeltetői tevékenységet folytatnak.



A szimpóziumot Makó Magdolna, a MASZESZ Mentor Egyesület elnöke nyitotta meg, a Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar képzéseit Bodáné Kendrovics Rita mutatta be.



Az előadások olyan fontos témaköröket öleltek fel egyebek mellett, mint a Hévízi-tó hőháztartásának cserefolyamatai, a városi zöldfelületek vízigényének kezelése, a vízmegtartás vizsgálata az épített környezetben, gyógyszerhatóanyagok eltávolíthatósága a szennyvizekből. Az Óbudai Egyetem részéről Hunyadi-Zoltán Emese felszíni vízvédelmi kiemelt szakügyintéző a fenntartható települési vízgazdálkodásról, míg Kloknicer Tamás kutató, szakértő, a speciális szennyvíztisztitó technológiákról tartott prezentációt.



A konferencián három szekcióban - területi vízgazdálkodás: mesterséges intelligencia, méréstechnika, modellezés, fenntartható települési vízgazdálkodás és szennyvíztisztítás - értékelte a zsűri az előadásokat, a legjobb előadók értékes jutalmakat kaptak. Az idei fődíj poszterelőadói részvétel volt a 2024 Danube Water Fórumon.



Az eseményen bemutatkozott az Integrált Tudományok Szakkollégium és a Kandó Szakkollégium hallgatói, az erre az alkalomra tervezett és elkészített ruhamodellel, mely a vizet szimbolizálva nyújt különleges fényhatású látványt. Az ipari termék és formatervező hallgatók által készített plakátok színesítették a helyszínt, a kari épület Schmalz terem előtti auláját.



Bodáné Kendrovics Rita, az egyik oklevéllel is elismert előadóval, Klocniker Tamással. A szimpózium másik ÓE-s díjazottja Hunyadi-Zoltán Emese lett. Mindketten részvételi lehetőséget nyertek a szakma egyik kiemelt jelentőségű konferenciájára

Dr. Dulovics Dezső egyetemi tanár, kutató, országos jelentőségű, a klímaváltozás települési vízgazdálkodásban jelentkező hatásainak elemzésével és ezek alapján stratégiák kidolgozásával is foglalkozott.

A Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség Junior Tagozat a múlt évben alakult, azzal a céllal, hogy megtanítsák a fiataloknak a víz megbecsülését, megismertessék a vizes szektort, megszerettessék a hallgatókkal a vizes szakmát, valamint, hogy a 35 évnél fiatalabb szakembereket megtartsák a szektorban.



 
Frissítve: 2024.04.11.

Legfrissebb cikkek