Imaszobát biztosít az egyetem a muszlim hallgatók számára

Az Óbudai Egyetem sokszínű nemzetközi közösségének vannak muszlim tagjai is. Számukra az ÓE Egyetemi Könyvtárának Népszínház utcai tagkönyvtárában biztosítanak lehetőséget vallásuk gyakorlására. Az egyetem arra törekszik, hogy a külföldi diákok egymás kulturális és vallási szokásait megismerjék és elfogadják.

Az Óbudai Egyetemre több muszlim hallgató is jár. A vallásukat gyakorlóknak sok esetben nincs lehetőségük napközbeni imáikat megfelelő nyugodt környezetben elvégezni. 2023-ban felmerült az igény, hogy egy csendes helyet biztosítsanak számukra. Erre az Egyetemi Könyvtár Népszínház utcai tagkönyvtárának helyiségében teremtettek lehetőséget. A hallgatók hoztak szőnyeget, és különböző (arab, török, angol, német, francia, orosz és magyar) nyelvű Koránt, majd a bejelölték Mekka irányát. Ennek a lehetőségnek gyorsan híre ment az ottani hallgatók körében. Jelenleg tíz rendszeres látogatója van a szobának, akik napi egy-két imájukat itt végzik el. A Népszínház utcai Könyvtár nyitvatartási idejében a lehetőség bármely ÓE-s muszlim hallgató számára elérhető.

A nyitvatartás elérhető az Egyetemi Könyvtár weboldalán: https://lib.uni-obuda.hu/tagkonyvtarak

Természetesen a hallgatók sokkal gyakrabban látogatnak a könyvtárba tanulási és egyéb információszerzési céllal is, mint korábban. Visszajelzéseik alapján, sok egyetemen az imaszoba nem bevett gyakorlat ezért is örülnek, hogy az Óbudai Egyetemen rendelkezésre áll számukra a lehetőség.

 A muszlim imáról

A muszlimok az iszlám vallás követői. Hitük szerint a világ teremtője és irányítója Allah (arabul: isten). Vallásuk központi alakja Mohamed próféta, aki a 7. században megalapította az iszlámot, minderről Szent könyvük, a Korán számol be. Az iszlám vallásgyakorlat egyik rendszeresen ismétlődő eleme a napi ötszöri kötelező ima.

Mivel az imák időpontja a nap járásához igazodik, ezért évszaktól és földrajzi helyzettől függően változik. Minden imádság megfelelő számú meghajlásból, leborulásból és Isten segítségül hívásából áll.

 

 
Frissítve: 2024.04.17.

Legfrissebb cikkek