A tavalyi kiemelkedő adatokat is meghaladja a mostani jelentkezők száma

Az Óbudai Egyetem azon négy hazai felsőoktatási intézmény egyike, amely összességében növelni tudta 2024/25-ös tanévre jelentkezők számát – hangsúlyozta Prof. Dr. Kovács Levente rektor az Oktatási Hivatal március 13-án nyilvánosságra hozott adatait elemezve. Mint mondta: jelentősen bővült a műszaki területek iránt érdeklődők száma, illetve jelentős, rekordszámokban megmutatkozó előrelépést értek el többek között azzal, hogy több mesterképzésük – így például az adattudomány, kiberbiztonsági mérnöki, a kórháztechnikai és orvostechnikai mérnöki, valamint a sportközgazdász szakok – iránt igen nagy az érdeklődés. A rektor úgy véli, hogy a gazdasági élet szereplőivel való folyamatos együttműködés, a piaci elvárásokhoz rugalmasan igazodó képzési portfólió hozta meg a sikert.

Az Óbudai Egyetemre (ÓE) összesen 20 181 jelentkezést adtak be, amely 15,93 százalékkal magasabb, mint a 2023-as eljárás első közzététel adata (17 408) – tájékoztatott Prof. Dr. Kovács Levente kiemelve, hogy az első helyen az ÓE-re jelentkezők száma 4744, amely 8,7%-kal magasabb a tavalyi kezdő adatnál (4363). A rektor elmondta, hogy mindkét 2024-es mutatószám a valaha létezett legmagasabb az Óbudai Egyetem történetében, jóval meghaladja a 2019 előtti adatokat. Mint fogalmazott: a jelentősen átalakuló felvételi rendszer az egyetemeket is arra ösztönzi, hogy igyekezzenek minél hatékonyabb képzési portfóliót kialakítani. A tendenciák arra mutattak, hogy az alapképzés mellett a mesterképzések megerősítésére van szükség, ezért szinte mindegyik a karukon bevezettek új MSc-szakokat. Az elképzelés mellett szólnak a mostani jelentkezési számok – mutatott rá Prof. Dr. Kovács Levente. A most meghirdetett adattudomány mesterszakra 105-en, míg a kiberbiztonsági mérnöki mesterszakra is több mint százan adták be a jelentkezésüket, a kiberbiztonsági mérnöki alapszak szintén igen népszerű, ide nappali és levelezőképzésre összesen 162-en jelentkeztek. De népszerű a most indult sportközgazdász-, valamint a kórháztechnikai és orvostechnikai mérnöki MSc-képzés is – tette hozzá a rektor. Az Óbudai Egyetem számára mindig is fontos volt, hogy vidéki helyszíneken is magas színvonalú képzést nyújtson, a székesfehérvári Alba Regia Műszaki Kar mellett a meghirdetett salgótarjáni és ceglédi szakokra is sokan jelentkeztek – mutatott rá a rektor.
Prof. Dr. Kovács Levente szerint az egyik legfontosabb eredményük, hogy a műszaki területeken meghirdetett szakjaik iránt nőtt az érdeklődés. Ennek hátterében elsősorban az áll, hogy a piaci szereplőkkel folyamatos és élő kapcsolatuk van, ennek köszönhetően olyan rugalmasan változtatható képzési struktúrát alakítottak ki, amely a gyorsan változó körülményekhez is jól tud alkalmazkodni. Példaként említette azt a globális tendenciát, amely szerint az informatika képzési terület iránt csökken a jelentkezői érdeklődés , de számos olyan új terület léphet be, amellyel erősíthetik a műszaki felsőoktatást.
Fontos információ, hogy március 25-én újra megnyitják az e-felvételi felületet a jelentkezők számára, akik a dokumentumaikat 2024. július 10-ig pótolhatják, és eddig lehet módosítani a megjelölt felsőoktatási képzések sorrendjét is. A ponthúzásra a Pont ott Parti keretében július 24-én kerül sor.
Frissítve: 2024.03.18.

Legfrissebb cikkek