A középkori Óbudai Egyetem alapítására emlékeztek

A középkor jeles kutatója, Leslie S. Domonkos, az Egyesült Államokban élő magyar származású történész és Prof. Dr. Kovács Levente rektor megkoszorúzta a középkori Óbudai Egyetem alapítása alkalmából emelt Zsigmond király-szobrot február 27-én. Domonkos professzor elévülhetetlen érdemeket szerzett a „kétszer – 1395-ben és 1410-ben – alapított” Óbudai Egyetem történeti kutatásában. Ő tárta fel az 1395-ös alapítás pontos dátumát.

A jelenlegi Óbudai Egyetem idén ünnepli alapításának 15. évfordulóját, és elődintézményeit tekintve a főváros 145 éves iparosképzési hagyományaira épül, de fontos számunkra az is, hogy hazánk második egyetemét a középkori Óbudán hozták létre – fogalmazott Prof. Dr. Kovács Levente. Az Óbudai Egyetem 1410-es újjáalapításának 600. évfordulója alkalmából a mai Óbudai Egyetem Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatával Zsigmond király szobrát állíttatta fel az egyetem központi épültével szemben lévő Óbudai Egyetem parkban.



Leslie S. Domonkos 1938-ban született, 1951 óta él az Egyesült Államokban. Az ohiói Youngstown Egyetemen diplomázott történelemből, doktori címét a Notre Dame-i Egyetemen szerezte, bécsi ösztöndíjas évei után visszatért alma materébe, 1964-től egészen 2002-ig a Youngstown Egyetemen oktatott. 1971-ben Amerika Kiváló Oktatója-díjjal tüntették ki, melyet az elkövetkező években több más elismerés követett. Számos középkori és magyar történelemmel foglalkozó cikket publikált, 2003-ban a Magyar Tudományos Akadémia tagjai közé választották.

Frissítve: 2024.02.27.

Legfrissebb cikkek