Innovációs pályázatot hirdetett az ÓE a Szinyei Gimnáziumban

A tehetséges diákok ötleteinek felkarolása érdekében hirdetett innovációs pályázatot az Óbudai Egyetem a fenntartásában működő Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjai számára. A páratlan lehetőségről tartottak tájékoztatót az Egyetemi Kutató és Innovációs Központ fiatal innovátorai február 16-án. Ugyanitt a digitális biztonság megteremtésének fontosságára, az online veszélyekre hívták fel a figyelmet az Internetbiztonsági Napon.

Junior Innovációs Nap

Az egész napos program, a tanítás nélküli munkanap jó alkalmat teremtett arra, hogy az egyetemünket képviselő fiatalok bemutathassák azt a Junior Innovációs Pályázatot, amellyel a diákok előremutató ötleteit kívánja felkarolni az Óbudai Egyetem.

Prof. Dr. Felde Imre ipari és üzleti kapcsolatokért felelős rektorhelyettes köszöntőjében kiemelte: a pályázatot bemutató nap célja többek között az életünk minőségét befolyásoló folyamatok megértése iránti motiváció és az újításra való fogékonyság növelése. Az ismeretlen vagy meglepő dolgok feltárásának, azaz a reveláció érzésének megélése páratlan élmény. A pályázat által felkarolhatóvá válnak a jó ötletek, amelyek megvalósításában segítséget nyújt az egyetem, értéket teremtve a közösségi társadalom számára is.



Dr. Zrubka Zsombor, az Egészségügyi Közgazdaságtan Kutatóközpont vezetője az egyetemi innovációs ökoszisztémát bemutató interaktív előadása során a diákokhoz szólva úgy fogalmazott: „Akár innovátornak születtél, akár nem, csak céltudatos munkával válhatsz azzá. Ebben segít nektek az Óbudai Egyetem.” Hozzátette: - „a felkészítő foglalkozásokon segítünk abban, hogy miként lehet az ötletet kidolgozni. A cél az, hogy minél több diákot bátorítsunk a részvételre.”



A páratlan lehetőséget az egyetem fiatal, tehetséges, segítőkész, fiatal innovátorai (Versics Dániel, Baráz Dávid, Krasnyánszki Brúnó, Móga Kristóf, Papp Benedek, Puskás Melánia, valamint Homonnai Gábor innovációs menedzser és Osvay Borbála innovációs asszisztens) közvetlen hangvételű, már-már show-műsor során mutatták be a diákoknak. Elmondták: a vállalkozó szelleműek többek között az élhető környezet, az egészséges életmód és az okos otthonok, városok témakörében született ötletek kidolgozásában segítenek majd. Hallgatóink – akik közül többen kutatómunkát is végeznek – kifejtették, miért érdemes innovációval foglalkozni. Ehhez kapcsolódóan ismertették az egyetemen folytatható kutatási lehetőségeket, az innovációs ökoszisztémát hallgatói szemszögből.

Dr. Zrubka Zsombor a program kapcsán elmondta: „öt egyetemmel és két másik partnerrel közösen veszünk részt egy nemzetközi pályázaton, melynek célja a hallgatói innovációkból szerzett jó tapasztalatok megosztása Az ECO Action szakmai projekt vezetőjeként az innovációs ökoszisztéma fejlesztéseként tekintek a diákok számára meghirdetett pályázatra is.” Hozzátette: - „igazán büszke vagyok, hogy ilyen kedves, tehetséges és segítőkész hallgatókkal dolgozhatunk együtt az egyetemi innovációs programokon. Azt gondolom, hogy sikerült megmutatnunk, milyen szuper csapat várja a szinyeis diákokat az Óbudai Egyetemen. Remélem, sikerült meghoznunk a kedvét sok diáknak az elinduláshoz.”

Internetbiztonsági Nap

A közösségi oldalak, az okoseszközökön futó applikációk új fejezetet nyitottak életünkben. Az elmúlt években az online világ saját jogú élettérré vált, és egy csapásra megváltoztatta az addigi szokásokat, a kapcsolatokat, és a kommunikációt. A virtuális tér azonban számos veszélyt rejt, és kiemelt figyelmet érdemel – ezért találták úgy a szervezők, hogy a témának érdemes egész napos programot szentelni. A gimnáziumban harmadik alkalommal megrendezett Internetbiztonsági Napon számos, nemzetközileg is elismert magyar internetbiztonsági szakértő tartott előadás, illetve foglalkozásokat a diákok számára, hogy felhívják figyelmüket a kihívásokra, csalásokra, hogy biztonságosabban mozogjanak az online térben.

A rendezvény fő témája idén is a tudatos nethasználat volt. Az a tapasztalat, hogy az előadók mindig tudnak újat mondani a diákoknak – mondta el Dr. Neizer Zita, az iskola igazgatója, aki hangsúlyozta: a cél az, hogy emeljük a diákok tudatossági szintjét e téren is.”



Az esemény jelentőségét Prof. Felde Imre, ipari és üzleti kapcsolatokért felelős rektorhelyettes műszaki szemmel vizsgálva a témát, kiemelte: - „az internetbiztosnág az informatika oktatás egyik kiemelt témája az egyetemen, hiszen ma már eszközök százaival csatlakozunk a világhálóhoz. Az edukálást minél fiatalabb korban meg kell kezdeni. Az internetbiztonsági nap egyik célja, hogy felhívjuk a gyermekek figyelmét az adataink és a digitális eszközeink megerősített védelmére.”



A program során többek közt Dr. Balla Boróka, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Internet Hotline jogi munkatársa tartott előadást az internetes veszélyekről, valamint arról, miként hathatnak a média tartalmak a fiatalok önbizalmára.

Mások mellett Bereczki Enikő generáció-kutató a videójáték-függőségről, a digitális kiégésről, az intimszféráról, a multitastingról és az önismeret hasznosságáról fejtette ki gondolatait. UrbánAnikó, az InfoTárs Egyesület alelnöke az online bántalmazásról, a cyberbullyingről, az áldozattá válás megelőzéséről beszélt. Dr. Baracsi Katalin családjogi és infokommunikációs- és  internetjogász a leggyakoribb netes bűncselekményekre hívta fel a figyelmet. Páll Gréta IT szakmai vezető a fakenews és deepfake felismerése, valamint az etikus és biztonságos AI használat témakörében tartott interaktív előadást.



Az Európai Unió SafeBorders projektjének kezdeményezéseként 2004-ben indult és az évek során mérföldkővé vált az online biztonsági naptárban a biztonságos Internet Napja, melyet mára világszerte mintegy kétszáz országban rendeznek meg.

 

 

 

 

 

 
Frissítve: 2024.02.21.

Legfrissebb cikkek