A világformáló tudósra, Neumann Jánosra emlékeztünk

Informatikai karunk névadójára, Neumann Jánosra emlékeztünk. Halálának 67. évfordulóján koszorúzást tartottak budapesti szülőházánál. Egyetemünk képviseletében Dr. Kertész Gábor, a Neumann János Informatikai Kar kutatási dékán helyettese helyezte el az emlékezés virágait.

A résztvevőket Képes Gábor, a Társaság ügyvezető igazgatója köszöntötte.



Két évtizede már, hogy megemlékezünk Neumann Jánosról, lenyűgöző marslakói tudásáról – mondta Alföldi István, a Neumann Társaság korábbi ügyvezetője, aki hozzátette, pont húsz ezelőtt újították fel az 1987-ben elhelyezett márvány emléktáblát a Bajcsy-Zsilinszky út és Báthory utca sarkán álló ház falán.



Neumann János – az Óbudai Egyetem informatikai karának névadója – azon tudósok közé tartozik, akikre kortársaik mellett a mai nemzedék is büszkén gondol, és akinek hatása generációkon átível – hangsúlyozta Dr. Kertész Gábor, kiemelve: „Neumann lángelme volt, akire mind büszkék lehetünk, olyan tehetség, amely ritkán születik. Hatása világformáló volt, és példával jár előttünk. A tehetség formálja a világot! Legyen az természettudományi, mérnöki, művészeti, sport vagy épp oktatói, mentori kiemelkedő képesség. A tudást a jövő szolgálatába kell állítanunk, hogy jobbá tegyük a világot. Ezért kell felfedeznünk, felkarolnunk, gondoznunk, fejlesztenünk a fiatal hallgatókat. Ma is van mit tanulnunk Neumanntól!



Menyhárt Erika, a BMSZC Neumann János Informatikai Technikum igazgatója hangsúlyozta: kiemelten fontosnak tartják a neumanni szellemi örökség gondozását. Az oktatási intézményben az egyik legfontosabb célnak tartják, hogy a diákokat megtanítsák gondolkodni – ez volt Neumann egyik alapelve is. Gondolkodni, kíváncsinak lenni a körülöttünk lévő világra és értelmezni a történéseket és ezekből valami újat, nagyszerűt alkotni.



Az eseményen Kun-Gazda Péter, Belváros-Lipótváros alpolgármestere, Képes Gábor, Menyhárt Erika, Alföldi István, Kertész Gábor, Szalay Imre leköszönő ügyvezető elnök és Beck György, a Társaság elnöke helyezte el a megemlékezés virágait.



A BMSZC Neumann János Informatikai Technikum diákjai műsort adtak a tudós emlékére.



Neumann János 1903. december 28-án született Budapesten és 1957. február 8-án hunyt el Washingtonban.  A tudós születésének 120. évfordulójáról tavaly egész éves programsorozattal emlékezett meg a Neumann Társaság. A nyitórendezvénynek az Óbudai Egyetemen adott otthont, és képviseltette magát az eseményeken.  
Frissítve: 2024.02.09.

Legfrissebb cikkek