Az új tanévtől új szakok is indulnak az Óbudai Egyetemen

A továbbtanulni szándékozó diákok február 15-ig jelentkezhetnek a felsőoktatási intézményekbe. Az Óbudai Egyetem többek közt műszaki, informatikai, gazdaságtudományi képzéseket kínál. A felvételizők 20 alap- és 23 mesterszak, illetve 5 felsőoktatási szakképzésre jelentkezhetnek. Több képzés angol nyelven is felvehető, illetve duális és kooperatív képzési formában, különböző munkarendben választható. Az új tanévtől új szakok is indulnak.

Kiberbiztonsági mérnöki alapszak indul Budapesten, gazdálkodási és menedzsment és kereskedelem és marketing alapszak Budapesten, így Salgótarján és Székesfehérvár mellett most már Cegléden is elvégezhető lesz. Székesfehérváron sportközgazdász mesterképzés, Budapesten fenntarthatósági energetikai mérnöki, marketing, környezetmérnöki, infrastruktúra-építőmérnöki, adattudományi mérnöki, hadiipari mérnöki mesterszak indul szeptembertől. Mindemellett már Cegléden is elvégezhető a gazdálkodási és menedzsment és a kereskedelem és marketing (marketingkommunikáció) felsőoktatási szakképzés.

Figyeljünk a pontszámításra!

A felvételi pontszámítás jelentősen módosul az 2024-es eljárásban. Központilag egységesen az érettségi pont számításakor az emelt szintű érettségi eredmény ér annyi pontot, mint ahány százalékos a vizsgaeredmény. A középszintű érettségi százalékos eredményének csupán 2/3-a az érettségi pont. Az Óbudai Egyetem alapképzéseinek többségéhez továbbra is feltétel a megjelölt szaktól függően megadott tárgyakból egy emelt szintű érettségi vizsga teljesítése, amiért az intézményi pontok keretében többletpont is jár.

A korábbi többletpontokat az intézményi 100 pont váltotta fel, melyet a felsőoktatási intézmény önállóan határoz meg. Az Óbudai Egyetem vezetése igyekezett egy olyan struktúrát kialakítani, ami szélesebb mozgásteret biztosít a felvételiző diákok számára. A maximum 100 intézményi pontot – amit eddig többségében emelt szintű érettségivel és nyelvvizsgával töltöttek ki a diákok – a 2024-es általános felvételi eljárásában már például tanulmányi- vagy verseny eredményeket, tanuláson túli tevekénységeket, korábbi képzettségért is különböző mértékben, felvételi pontokkal honorál az intézmény. A nyelvtudás igazolása és az emelt szintű érettségi, illetve a versenyeredmények érik a legtöbbet, de plusz pont szerezhető a szaktárgyi előkészítő tanfolyamon való részvételért, illetve a digitális kompetenciákat igazoló tanúsítványok benyújtásával. (Intézményi pontokról részletesebb információ az alábbi oldalon található: https://felveteli.uni-obuda.hu/alapkepzesre-jelentkezem/#pontszamitas

A felvételizőknek továbbra is el kell érnie egy minimum ponthatárt az Óbudai Egyetemen: a gazdaságtudományi és informatikai területen 240, a műszaki és agrárképzéseken 220 pont lesz a minimálisan elvárt ponthatár. A felsőoktatási szakképzésre egységesen 200 vagy annál magasabb pontszámmal lehet bekerülni.

A felvételi előtt állók honlapunkon találnak bővebb információt (https://felveteli.uni-obuda.hu/), ahol pontkalkulátor is segíti az előzetes pontszámítást: https://felveteli.uni-obuda.hu/kalkulator/.
Frissítve: 2024.01.17.

Legfrissebb cikkek