Sikeres regionális együttműködésben a Zsámbéki Jövőipari Tudományos és Innovációs Park

Az Óbudai Egyetem Zsámbéki Jövőipari Tudományos és Innovációs Parkja sikerrel pályázott a genfi székhelyű Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) által kiírt szellemi tulajdon kezelési pilot projektben való részvételre.

A projekt, illetve az online rendezvénysorozat, amit a WIPO szervezett a kelet-európai, balkáni és közép-ázsiai országok technológiai és ipari parkjai számára, több hónapon át tartott 2023 év végéig. Hazánkat az Óbudai Egyetem Zsámbéki Jövőipari Tudományos és Innovációs Park, az Óbudai Egyetem Egyetemi Kutató és Innovációs Központ, valamint a Győri Széchenyi Egyetem Tudományos és Innovációs Park munkatársai képviselték.

A rendezvényeken a V4 országok mellett jelen voltak a Nyugat-Balkán, Törökország, Ukrajna, illetve a közép-ázsiai türk országok képviselői is. A technoparkok bemutatkozását követően a WIPO ismertette azt a speciális metodológiát, amely alapján a szellemi tulajdonokat menedzselik európai és nemzetközi szinten. Ezt követően a parkokat munkacsoportokba osztották: az Óbudai Egyetem a kazah, a török, a montenegrói, valamint a cseh és a szlovák kollégákkal került egy csoportba. Az eseménysorozat rendkívül jó lehetőséget biztosított a szakmai és személyes kapcsolatok építésére, valamint a nemzetközi tudománydiplomácia fejlesztésére.

A munkacsoportok a több héten át tartó találkozók alkalmával meghatározták azokat a jó gyakorlatokat és közös pontokat, amelyek az elmúlt években a szellemi tulajdonok kezelése területén felmerültek az egyes országokban. Ezt követően olyan közös igényeket is rögzítettek, amelyek több ipari parkban is megjelentek, mint egyértelmű szükségletek, hiányzó szolgáltatások. A közös igények között felmerült felkészítő programok szervezése, közvetítői tevékenység a kutatók, az ipari partnerek, a befektetők és más felek között, a finanszírozási formák megtalálása a technológiák piacra vitele érdekében, valamint olyan ellenőrző rendszerek bevezetése, amelyek a szellemi tulajdonjogok használatát vizsgálják.

A tapasztalatokat, a kiépített kapcsolatrendszert az Óbudai Egyetem mindhárom Science Parkjánál kamatoztatni lehet.

 
Frissítve: 2024.01.12.

Legfrissebb cikkek