Felvételi 2024

Az emelt szintű érettségi egy tárgyból és a meghatározott minimum ponthatár elérése továbbra is elvárás az Óbudai Egyetemen – közölte Prof. Dr. Kovács Levente, az intézmény rektora. Mint fogalmazott: a hazai műszaki felsőoktatás egyik vezető intézményeként kiemelten fontosnak tartják a minőségi követelmények megtartását, hiszen hosszú távon így biztosítható, hogy felkészült és jól hasznosítható tudással érkezzenek a munka világába az itt végzett hallgatók.

A felvételi pontszámítás jelentősen módosul az 2024-es eljárásban – hívta fel a figyelmet Prof. Dr. Kovács Levente, aki nagyon fontos előrelépésnek tartja, hogy a korábbiakhoz képest a felsőoktatási intézmények jóval nagyobb beleszólást kapnak, így eldönthetik, hogy élnek-e a minimum pontszám adásának lehetőségével, illetve az elérhető maximális 500 pont egyötödének, azaz 100 pontnak a tartalmáról is saját hatáskörben határozhatnak.

Az Óbudai Egyetemre felvételizőknek továbbra is el kell érnie egy minimum ponthatárt – ismertette a Szenátus határozatát Prof. Dr. Kovács Levente. Hozzátette: a központi előírások változtak, eszerint a középszintű érettségi a korábbiakhoz képest kisebb, maximum 67% arányban számítható be, amely hozzávetőlegesen 40 ponttal csökkenti a lehetségesen elérhető pontszámot. Az Óbudai Egyetem ennek megfelelőn, a módosításhoz igazodva korrigálta a tavalyi elvárt 280 pontos ponthatárt, amelyeket a különböző képzési területeken 220 és 240 pontban határoztak meg. A gazdaságtudományi és informatikai területen 240, a műszaki és agrárképzéseken 220 pont lesz a minimálisan elvárt ponthatár. A felsőoktatási szakképzésre egységesen 200 vagy annál magasabb pontszámmal lehet bekerülni – tájékoztatott az Óbudai Egyetem rektora.

Az intézmény által adható pontszámokkal az Óbudai Egyetem a minél magasabb színvonalú szakmai és idegen nyelvi tudás megszerzésére kívánja ösztönözni a hozzájuk jelentkezőket – szögezte le Prof. Dr. Kovács Levente. A nyelvtudás igazolása és az emelt szintű érettségi, illetve a versenyeredmények érik a legtöbbet, de plusz pont szerezhető a szaktárgyi előkészítő tanfolyamon való részvételért, illetve a digitális kompetenciákat igazoló tanúsítványok benyújtásával.

A minimum ponthatárokról és az intézményi pontszámokról itt olvashatnak részletesebben
Frissítve: 2023.12.22.

Legfrissebb cikkek