Innovatív Egészségügyi Technológiák Konferencia

A digitális orvostechnikai eszközök az egészségipar egyre fontosabb, dinamikusan növekvő, hazánkban is egyre jelentősebb szegmensét képezik. Az Óbudai Egyetemen kiemelkedő kutatások folynak a területen. A témában Innovatív és Digitális Egészségügyi Technológiák Fejlesztése és Értékelése címmel tartottak konferenciát az egyetemen. A rendezvény a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) támogatásával, TKP2021-NKTA-36 projektszámmal megvalósuló Tématerületi Kiválóság Program 2021 kiemelt rendezvénye. A kutatási projekt egyrészt technológiai innovációval (személyre szabott rákterápiákat és mesterséges hasnyálmirigy rendszerek fejlesztése), másrészt az eszközök által elérhető egészség-, társadalmi-gazdasági nyereség mérésének és értékelésének módszertani kérdéseivel foglalkozik.
A program második éve fut az egyetemen és 2025 júliusáig tart.

Prof. Dr. Lengyel László, az NKFIH tudományos és nemzetközi elnökhelyettese nyitóbeszédében kiemelte „az innovációs ökoszisztéma és pályázati rendszer fejlesztését tűzték ki célul. A tervek szerint a mostani, egymillió lakosra jutó hatezer kutatónál jóval több, kilencezer kutató működését szeretnék elérni. A fiatal kutatók támogatását kiemelt célként kezelik.



Rámutatott: az egyetemek és a kutatóközpontok együttműködésének kiemelkedően jó példája az Óbudai Egyetem.



Prof. Dr. Gulácsi László, az egyetem kutatási rektorhelyettese az innovatív egészségipari és mesterséges intelligencia-terápiás megoldások alkalmazhatósága mellett kitért azok társadalmi hasznosulásának fontosságára. Hangsúlyozta: az Óbudai Egyetemen kiemelten kezelik a témában folyó kutatásokat és a félidejéhez érkezett Tématerületi Kiválósági Programot, melynek eredményeit értékelve meghatározhatják a potenciális lehetőségeket, fókuszirányokat.

Az eseményen kiemelt előadó volt többek közt Prof. Dr. Seyedali Mirjalili, a Torrens University Australia Mesterséges Intelligencia Kutató és Optimalizációs Központjának igazgatója, az Óbudai Egyetem Kiválósági Professzora, aki a generatív AI aktuális és potenciális alkalmazási lehetőségeit, annak előnyeit és hátrányait összegezte az egészségügyben.



Drexler Dániel PhD az I. számú alprojekt koordinátora, a PhysCon, Egyetemi Kutató és Innovációs Központ munkatársa a Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora által vezetett, „Személyre szabott digitális élettani modellezés és irányítás rákterápia optimalizálásához és mesterséges hasnyálmirigyhez” című kutatás eredményeit mutatta be.



Dr. Eigner György, az Egyetemi Élettani Szabályozások Kutatóközpont és az Egyetemi Kutató és Innovációs Központ kutatója a Cukorbeteg döntéstámogató rendszer funkcióinak fejlesztése témakörben tartott előadást.



Dr. Luczay Andrea PhD, a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának egyetemi docense a szülők elektronikus egészségműveltségének szerepét járta körül a cukorbeteg gyermek egészségi állapotában és életminőségében.



Prof. Dr. Péntek Márta DSc, az egyetem Egészségügyi Közgazdaságtani Kutatóközpont és az Egyetemi Kutató és Innovációs Központ professzora, a II. számú alprojekt vezetője a digitális orvostechnikai eszközök értékelését foglalta össze. Kifejtette: az innovatív orvostechnikai eszközök fejlesztése és piacra lépése akkor lehet sikeres, ha az újak valóban értéket képeznek a felhasználók számára és rendelkezésre állnak azok hatásosságát, biztonságosságát, társadalmi hasznosulását és finanszírozhatóságát igazoló klinikai és egészség-gazdaságtani tudományos bizonyítékok. A digitális egészségipari innovációk a terápiák személyre szabásával, a hatékonyság növelésével és a költségek csökkentésével, valamint a hozzáférhetőség javításával az egészségügyi rendszerek eredményességének növeléséhez és fenntarthatóbb finanszírozásához kívánnak hozzájárulni.

A Szakmai Nap részletes programja az alábbi linken érhető el. https://uni-obuda.hu/event/innovativ-es-digitalis-egeszsegipari-technologiak-fejlesztese-es-ertekelese/ 



 
Frissítve: 2023.11.22.

Legfrissebb cikkek