„Az Óbudai Egyetem nagy hangsúlyt helyez az innovációk felkarolására”

Egyetemünk is képviseltette magát a XXV. Országos Közoktatási és Szakképzési Szakértői Konferencián Egerben. A Suliszerviz Pedagógiai Intézet és a Suliszerviz Oktatási és Szakértői Iroda szervezésében megvalósuló háromnapos fórumot „Jövőkép 25 év tapasztalata alapján” címmel rendezték meg. Az eseményen Prof. Dr. Kovács Levente rektor előadásában többek közt arról beszélt: Miért van szükség egyetemi innovációra a közoktatásban.

A szervezők célja az volt, hogy a résztvevők megismerjék a köznevelés, a szakképzés, a felsőoktatás és a felnőttképzés eredményeit, új irányait.

A jövő kulcsa, hogy milyen felnőtté válnak a diákok. Ehhez jó iskolákra, valamint a tanárok, diákok és szülők közötti együttműködésre van szükség – fejtette ki köszöntőjében Schanda Tamás, a köztársasági elnök kabinetfőnöke, címzetes egyetemi docens.



Olyan teljesítményfinanszírozást akarunk megvalósítani a hazai felsőoktatás, innováció és szakképzés rendszerén keresztül, amely elősegíti a kutatások együttműködését a társadalommal és a gazdasággal. Olyan indikátorokat tettünk egyetemeink elé az oktatási, kutatási, innovációs, vállalati források bevonzására, amelyek gondolkodást, jövőt, oktatási, kutatási kiválóságot formálnak – emelte ki Dr. Hankó Balázs, felsőoktatásért és innovációért felelős államtitkár.

Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár elmondta: a képzési szerkezet igazodik a megnövekedett gyermeklétszámhoz. Egyre jobban alkalmazkodik az ipar igényeihez és eszerint változnak a tartalmak, melyek így a tanulók számára is sokkal érdekesebbekké váltak.

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár hangsúlyozta: a kitűzött célok révén elvégzett fejlesztések eredményei már látszanak a tankerületi központokban.



Prof. Dr. Kovács Levente rektor előadásában elsősorban az innováció témakörét járta körbe. Szélesebb kontextusba helyezve többek közt arról beszélt, hogy milyen utat járt be Magyarország az elmúlt évtizedben az innovációs hajlandóság és növekmények tekintetében. Mint fogalmazott: hazánk a moderátor innovátor szerepkörben jelenik meg. A továbbiakban az egyetem vezetésének innovációs elképzeléseit, lehetőségeit ismertette. „Az Óbudai Egyetem képzésében egyre erősebben jelenik meg az innovációs szemlélet, melyet a mind fiatalabb korosztály körébe is szeretnének átültetni. Ehhez jó terepünk az idei tanévben átvett Orchidea Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium, valamint a Szinyei Merse Pál Gimnázium. Az Óbudai Egyetemen időről időre egyre több a kiemelkedő teljesítményt nyújtó hallgató. Ők lehetnek a tudományos élet és a megvalósuló innovációk ötletgazdái, motorjai. Kiemelt célunk ezeknek a fiatal tehetségeknek a támogatása. Emellett olyan generációt szeretnénk bevonzani, akik még sokkal fogékonyabbak az innovációk iránt. Programunk részét képezi a projekt alapú oktatás bevezetése, a duális képzés kidolgozása a középszintű oktatásban is” – tette hozzá a rektor.

Frissítve: 2023.11.08.

Legfrissebb cikkek