Rektori elismerés a Szakmák Európa-bajnoksága ezüstérmeseinek

Hatalmas sikert ért el Kovács Erik és Farkas Bálint, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának mechatronikai mérnök hallgatói, akik ezüstérmet szereztek Gdanskban, a Szakmák Európa-bajnokságán, azaz az Euroskills Ipari Robotika versenyen. Prof. Dr. Kovács Levente rektor – az Egyetemi Tanács tagjainak részvételével – ünnepélyes keretek között köszöntötte az ezüstérmes hallgatókat.



A szeptember első hetében rendezett Szakmák Európa-bajnokságán Magyarország nyolcadik alkalommal vett részt. Az EuroSkills Gdansk 2023 versenyen 32 országból 576 fiatal szakember mérte össze tudását 42 hivatalos versenyszámban és 1 bemutató szakmában. Hazánkat 22 versenyszámban 26 fiatal képviselte. Közülük is kiemelkedve, ezüstérmet szerzett ipari robotika versenyszámban, csapatversenyben Farkas Bálint és Kovács Erik, az Alba Regia Műszaki Karának mesterképzésen tanuló hallgatói, Bíró István szakértő támogatásával – tájékoztatott Prof. Dr. Kovács Levente. A versenyen egy polírozási folyamat programozásának megtervezését kapták feladatul. Három nap állt rendelkezésükre a munkaanyag tökéletesre csiszolásához. A mesterképzésben tanuló egyetemisták 2021. novemberében a FANUC Olimpián első helyet szerezve kvalifikálták magukat ea versenyre, valamint a WorldSkills Competition 2022 Special Edition versenyre Luxemburgba.



Az Európa csúcsára vezető út

Két évvel ezelőtt Törökbálinton, a Fanuc Hungary központjában rendezték meg a FANUC Olimpiát. A hallgatói versenyzőknek egy komplex feladatot kellett megvalósítani 9 órás időkeretben, ahol az ipari robot felvesz egy munkadarabot, összeszereli, végül ellenőrzi, hogy jó-e munkadarab. A versenyen az első két helyezést sikerült az Óbudai Egyetemnek elhoznia, azon belül az Alba Regia Műszaki Kar hallgatóinak. Felkészítő tanáruk Dr. Széll Károly egyetemi docens volt. (1. helyezett: Farkas Bálint Károly és Kovács Erik. 2. helyezett: Liszi Márk és Molnár Gábor.)



Az első helyezett csapat (Farkas Bálint és Kovács Erik) ezzel a versennyel kvalifikálta magát a Worldskills Shanghai 2022-es nemzetközi versenyre, ahol a Mérnöki és gyártástechnológiák területen belül a Robotrendszerek integrációja szekcióban mérték össze tudását más nemzetek mérnökcsapataival.

(A teljes ÓE AMK team, amely részt vett a versenyen: Kovács Erik, Farkas Bálint Károly, Kálmán Gergő József, Dr. Széll Károly, Liszi Márk, Molnár Gábor, Marx Mátyás. A tartalék csapat tagjai: Kálmán Gergő József és Marx Mátyás volt, akik a verseny elejétől a végéig tartották a versenyzőkben a lelket és végig szurkoltak.

A Fanuc Hungary csapata, akik a Fanuc Olimpiát megszervezték: Bíró István szakértő, Horváth Ákos és Bablena András.)

A Worldskillsről

A több mint 70 éves múltra visszatekintő Euroskills és Worldskills versenysorozaton 2024-ben minden eddiginél több, összesen 63 szakmában mérik össze tudásukat a legfiatalabb generáció versenyzői a tájkertészettől a mobil alkalmazások fejlesztéséig. Az Ipari Robotika (Robot Systems Integration) a 2019-es debütálásával a Worldskills egy viszonylag fiatal kategóriájának számít. Az Euroskills és Worldskills szakmai versenysorozatok egyik főtámogatójának számító FANUC oroszlánrészt vállalt abban, hogy a robotika bekerült a versenyszámok közé. A FANUC székházában évről évre megrendezett FANUC Olimpia robotikai verseny ennek megfelelően mindig a következő évi Worldskills verseny válogatójának is számít.
Frissítve: 2023.09.21.

Legfrissebb cikkek