Az IASP világkongresszusán mutatkoztak be az ÓE tudományos parkjai

Az Óbudai Egyetem küldöttsége – Prof. Dr. Kovács Levente rektor, Prof. Dr. Györök György, az Alba Regia Műszaki Kar, Dr. Eigner György, a Neumann János Informatikai Kar, valamint Prof. Dr. Rajnai Zoltán, a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar dékánja – részt vett a Tudományos Parkok Nemzetközi Szövetségének (IASP) 40., Luxembourgban tartott világkongresszusán. Az ÓE delegációját fogadta Ebba Lund, a nemzetközi szervezet ügyvezetője, valamint Luis Sanz, az IASP tudásmegosztási programjának vezetője.

A fiatal tudományos parkok előtti kihívásokkal foglalkozó szekcióülésen mutatta be Prof. Dr. Kovács Levente  az Óbudai Egyetem három tudományos parkjának koncepcióját.



Az Óbudai Egyetem által elindult három tudományos és innovációs park kialakítása, és mindez a lehetőség a teljes magyar felsőoktatásban egyedülálló, a befektetői egyetemi szemléletünk alapkőévé válik – emelte ki a rektor. Nemzetközi értelemben is elismert a programunk, hiszen a Nemzetközi Science Park Szövetség első hazai egyetemi tagjai vagyunk. És ötleteinket immár külföldön is kamatoztatni kívánjuk – tette hozzá Prof. Dr. Kovács Levente megemlítve, hogy az ÓE megállapodott, az üzbég Tashkenti Kémiatechnológiai Egyetemmel hogy Üzbegisztánban egy Üzbég-Magyar Innovációs Parkot hoznak létre.

Az ülést André Domin moderálta, Charles Mondal (Egyesült Királyság) a fiatal tudományos és technológiai parkok sikertényezőiről, Luiz Filho (Brazília) egy fiatal brazil technológiai park kapcsán a siker tényezőit elemezte, Benny Ng pedig a holland tapasztalatokról tájékoztatott.



Az Óbudai Egyetem három tudományos és technológiai park kialakítását indította el. A magyar felsőoktatásban egyedülálló fejlesztéssorozat a tudományegyetemi elvárásokat is messze felülmúlja. A piaci alapon szervezett technológiai parkok stratégiai ágazatként a jövő tudásalapú gazdaságának meghatározó elemei lesznek.

A székesfehérvári Mechatronikai és Innovációs Park beruházásai összekapcsolják az Óbudai Egyetem kutatás-fejlesztési lehetőségeit a város gazdasági szereplőinek erőforrásaival. A helyi adottságokból adódóan a robotikára és a mechatronikára és légiipari fejlesztésekre fókuszálnak. A projekt szakmai vezetője: Prof. Dr. Györök György, az Alba Regia Műszaki Kar dékánja.

Kaposváron Okosipari Tudományos Ipari Park épül, a közel nulla energiaigényű, magas szintű információs és kommunikációs technológiai, valamint intelligens vezérléstechnikai eszközökkel felszerelt okosépületben speciális festékanyagokkal, szóróeljárásokkal, fémmegmunkálással, kötéstechnológiával és környezetszennyező anyagok újrahasznosításával kapcsolatos kutatásokat és fejlesztéseket is végeznek majd. Ezen kívül a hadiipari technológiák fejlesztését is kiemelten kezelik majd. A projekt szakmai vezetője: Prof. Dr. Rajnai Zoltán, Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar dékánja.

A zsámbéki Jövőipari Tudományos és Innovációs Parkot barnamezős fejlesztés keretében a volt magyar laktanya területét hozzák rendbe. A projekt hosszú távú célja a régió fejlesztése, amelynek érdekében beruházást támogató zsámbéki önkormányzat az Óbudai Egyetem tudományos aktivitását követve iparfejlesztést és társadalmi felzárkóztatást is megvalósíthat.

A projekt szakmai vezetője: Dr. Eigner György, a Neumann János Informatikai Kar dékánja
Frissítve: 2023.09.15.

Legfrissebb cikkek