Dusza János professzor felvidéki magyarként erősíti a hazai tudományos életet

Nemzeti ünnepünk alkalmából Prof. Dr. Dusza János kutatófizikus, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, az Óbudai Egyetem professor emeritusa, a Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács alelnöke részére a kerámia- és nanokompozitok anyagszerkezeti és mechanikai tulajdonságainak vizsgálata területén végzett kiemelkedő kutatói és publikációs tevékenysége elismeréseként a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adományozott Novák Katalin köztársasági elnök. Az egyetemünk határon túli kapcsolataiért sokat tett felvidéki magyar professzor az elismerést Magyarország kassai főkonzulátusának új székhelyén, a Csáky–Dessewffy-palota felújított épületében Hetey Ágota főkonzultól vette át szeptember 14-én.

Prof. Dr. Dusza János a díj átvételét követően elmondta: korábbi elismeréseim inkább a szakmai érdemeimhez kötődnek. Úgy érzem, ez a mostani inkább azt mutatja, milyen jól együttműködtünk mi, Szlovákiában élő magyarok, Magyarországon és az egész világon élő magyarok, és közösen hogyan tudtuk a tudományos életet fejleszteni, előre vinni, erősíteni a magyar tudományosságot a világban.



Dusza János a felvidéki Sajógömör szülöttjeként bármennyire is szerette az egyetemi tanulmányai alatt megismert Budapestet, haza akart jönni, Gömörbe. Hetey Ágota főkonzul emlékeztetett, Magyarország köztársasági elnöke minden évben az állami ünnepeinkhez kapcsolódóan, így augusztus 20. alkalmából is, rangos kitüntetésben részesíti azokat a személyeket, akik kiérdemelték a magyar állam és a magyarság elismerését. Hangsúlyozta, nagy megtiszteltetés, hogy a kassai főkonzulátus konzuli területén is van két kitüntetett személy.

Dusza professzor Sajógömörön született 1952-ben. 1976-ban végez fizikusként az Eötvös Lóránd Tudomány Egyetemen, Budapesten. 1982-ben PhD, 1995-ben DrSc. fokozatot szerzett a Kassa-i Műszaki Egyetemen. Ugyanitt professzor (2004), 2013-tól egyetemi tanár az Óbudai Egyetemen.



A kitüntetéshez az Óbudai Egyetem közössége nevében szívből gratulálunk!

(Forrás hirek.sk, Fábián Gergely)
Frissítve: 2023.09.15.

Legfrissebb cikkek