"Az egyetemek nem lehetnek a politikai viták áldozatai"

Az Európai Parlamentben magyar rektorok, kutatók és diákok nyilvános meghallgatás keretében mondták el véleményüket az Európai Bizottság diszkriminatív eljárásáról a modellváltó egyetemek Erasmus+ és Horizont Európa programjaiból való kizárás kapcsán. A vádakkal ellentétben nem sérült egyetemük autonómiája – jelentette ki a küldöttség tagjaként Prof. Dr. Kovács Levente rektor, aki hangsúlyozta: „Az oktatással kapcsolatos mindennemű kérdést távol kell tartani a politikától.”

A magyar delegáció tagjai a tavaly december 15-én elfogadott uniós tanácsi határozat ellen emelték fel hangjukat, melynek értelmében a modellt váltott egyetemek és hallgatóik nem vehetnek részt 2024-ben az Erasmus+ és Horizont programokban. Diszkriminatív és minden alapot nélkülöző döntések születtek, amelyek a magyar egyetemek kétharmadát, így mintegy 180 ezer hallgatót kirekesztenek a programokból, ezért az Európai Bizottságnak mérlegelnie kellene a tényeket is. Az érintett intézmények véleményét figyelembe sem vették. A felsőoktatási intézmények a modellváltás óta kimagasló eredményeket értek el, az innováció katalizátorává váltak és egyre javul a rangsorolásuk nemzetközi szinten is. Az Erasmus + és a Horizont Európa az Európai Unió zászlóshajó programjai, melyben az elmúlt harminc évben több százezer magyar diák és tanár vett részt, soha nem volt gond az elszámolásukkal vagy az EU-s támogatások felhasználásával – hangzott el a fórumon, melyet annak érdekében tartottak meg, hogy az egyetemek rektorai, kutatói, mint a magyar diákság képviselői első kézből tájékoztassák az uniós döntéshozókat a kialakult helyzetről.



„A modellváltással - a vádakkal ellentétben - nem sérült egyetemük autonómiája, ezt egyértelműen mutatják az oktatási és kutatási munkában és egyetemek közötti összehasonlításban is rövid időn belül jól látható pozitív eredmények" – jelentette ki Prof. Dr. Kovács Levente. Hangsúlyozta: „Minden európai egyetem mellett is kiállunk ma, mikor felhívjuk a figyelmet arra, hogy az oktatás az Unió egyik alappillére, azt semmilyen körülmények között nem szabad szétzilálni. Az oktatással kapcsolatos mindennemű kérdést távol kell tartani a politikától. A tagállami kormányok szakminisztereit tömörítő uniós tanács decemberi döntése miatt az Óbudai Egyetem uniós programjainak keretében megpályázott projektek közül számos veszélybe kerül, a hallgatókat, a kutatókat és az oktatókat pedig jelentős versenyhátrány éri. A hallgatóktól elvenni a nyelvtanulás, a világ megismerésének lehetőségét, oktatóinktól és kutatóinktól pedig a jól működő kapcsolatok működtetését, több mint hiba. Bűn.” – szögezte le a rektor.



- Érthetetlen, megmagyarázhatatlan és szomorú a modellváltó egyetemeket az európai uniós Erasmus oktatási és a Horizont kutatási programokból kirekesztő uniós határozat, amely közvetlenül bünteti az összes magyar orvos- és egészségtudományi képzéssel foglalkozó intézményt, valamint kutatóikat és hallgatóikat – húzta alá Prof. Dr. Merkely Béla a Semmelweis Egyetem rektora. A döntés visszafordíthatatlan, aránytalan károkat okoz, hátrányosan érinti az egyetemek tudományos és hallgatói közösségét egyaránt” – tette hozzá.

Dr. Kasza Gyula, a budapesti Állatorvostudományi Egyetem docense és kutatója beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy az unió döntése egyet jelent az egyetem jó hírnevének megsértésével, emiatt az intézmény felbecsülhetetlen anyagi és erkölcsi veszteségeket szenved el. Kifejtette, bízik a teljesen megalapozatlan döntés mihamarabbi visszavonásában.

A diákok hangot adtak azon aggályaiknak, hogy az Erasmus programokból történő kizárásuk igazságtalan módon hátrányos helyzetbe hozza őket az Európai Unió más tagállamaiban tanuló diáktársaikkal szemben. Reményüket fejezték ki, hogy a helyzet mihamarabb megoldódik, lehetőségük lesz részt venni az európai mobilitási programokban.
Frissítve: 2023.06.07.

Legfrissebb cikkek