World Heritage Volunteers Program az Ybl-ön

Az UNESCO Világörökség Egyezmény 50. évfordulója alkalmából a Világörökség Központ meghirdette a „World Heritage Volunteers 2023 – Working on the Future” című pályázati felhívását, melynek célja a fiatalok aktív szerepvállalásra ösztönzése, bevonásuk a világörökségi helyszínek védelmére, megőrzésében és népszerűsítésére tett lépésekbe. Az Építési és Közlekedési Minisztérium Építészeti Stratégiáért Felelős Helyettes Államtitkársága ennek kereteiben, a budapesti helyszínekre fókuszálva indította el a több intézmény együttműködésével megvalósuló workshopot, melyben az Ybl Miklós Építéstudományi Kar aktív szerepet vállalt.

A kéthetes, angol nyelvű programsorozatot május 8-19. között tartották, részben az Ybl Kar Thököly úti épületében, ahol az angolul tanuló építész mesterképzéses hallgatókhoz és oktatókhoz csatlakoztak a Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről érkező diákok és oktatóik. A két hét alatt számos kiránduláson és kulturális programon vettek részt, majd a hallgatók egy tervezési feladaton keresztül megálmodhattak budapesti világörökségi értékek bemutatását elősegítő építményeket, installációkat, fejlesztéseket a városszerte kijelölt helyszíneken. Az eredményeket egy sikeres és jó hangulatú záróeseményen mutatták be a Várkert Bazárban, ahol a partnerintézmények és a Minisztérium képviselői is jelen voltak.



A hallgató meglátogathatták többek között a Budavári Palota Szent István termét, a Kodály Emlékmúzeumot, az Unicum Múzeumot, valamint a Hilton szállót, valamint olyan világörökséghez kapcsolódó előadásokat hallgathattak az Ybl falai között, mint Vukoszályev Zorán DLA műemlékvédelemért felelős helyettes államtitkár vagy Fejérdy Tamás DLA, az ICOMOS magyar nemzeti bizottságának tiszteletbeli elnökének bemutatója.



(A kar munkatársai ezúton is köszönik a kiváló lehetőséget az Építési és Közlekedési Minisztérium Építészeti Stratégiáért Felelős Helyettes Államtitkárság kollégáinak, akik rengeteg energiát fektettek a workshop megszervezésébe, hogy minél színesebb, magas szakmai színvonalat képviselő program állhasson össze.)
Frissítve: 2023.05.30.

Legfrissebb cikkek