Ünnepi szenátusi ülés – In memoriam Prof. Dr. Bitó János

Az Óbudai Egyetem Szenátusa emlékülést tartott a tavaly év végén elhunyt Prof. Dr. Bitó János, az intézmény egykori kiváló kollégája, tudományos író előtt tisztelegve. Évtizedeken átívelő munkásságával meghatározó alakja lett a magyar ipar és felsőoktatás fejlődésének, a hazai és nemzetközi ipari és egyetemi kapcsolatok ápolásának – emelte ki az ünnepi szenátusi ülést vezető Prof. Dr. Kovács Levente és Prof. Dr. Bokor József, egyetemi tanár, akadémikus.



Mint fogalmaztak: Bitó professzor a klasszikus egyetemi műveltséget sikeresen egyeztette össze és integrálta a fejlődő ipar követelményeivel, személyét és munkásságát egyszerre jellemezte a szigorúság és a méltányosság.

Prof. Dr. Bitó János 1936-ban Szegeden született, felsőfokú tanulmányait a József Attila Tudományegyetem Természettudományi Kar matematika-fizika szakán folytatta és fejezte be 1958-ban. Ugyanitt summa cum laude minősítéssel egyetemi doktori címet szerzett, a műszaki tudomány kandidátusa, majd a műszaki tudomány doktora fokozatot nyerte el.



Több hazai és külföldi egyetemen tanított – hangzott el az ünnepi ülésen Prof. Dr. Bitó János életútjának ismertetésekor.



Egykori kollégaként, barátként, tanítóként emlékezett Bitó professzorra Prof. Dr. Rudas Imre, az Óbudai Egyetem alapító rektora, aki személyesen nagyon sokat köszönhet a tudósnak, intézményünk első egyetemi tanárának. A konferenciákon, pályázatokon való részvételek mellett a kutatóhelyek létesítésében is segítette a rendszert.

Bencsik Attila Lajos mérnök és költő Bitó professzor szinte mindenre kiterjedő érdeklődését és széles körű műveltségét egy saját verssel idézte fel. Két alak játszik című költeményben így ír Bitó professzor emlékéről: „adok és kapok/de egyre kevesebb a nyom/ellened senki/bármi történhet reggelig”.

Prof. Dr. Tar József, az ÓE Neumann János Informatikai Kar professzora a kiemelkedő tudományos eredményeket elért tudósról szólva kiemelte, hogy nevéhez fűződik a hazai tudományos robotkutatás és -oktatás meghonosítása. Számos tudományos szervezet, köztük a Magyar Tudományos Akadémia Informatikai Bizottságának, illetve Automatizálási és Számítástechnikai Bizottságának tagja is volt.

Tudományos iskolát teremtett a kisülésfizikai és plazmadiagnosztikai kutatás meghonosításával, a kisüléses lézerek kutatásának megindításával, amellyel hazai tudósainak, kutatóink és fejlesztőnk tudományos felkészülését tette lehetővé. Szintén nevéhez fűződik ebből az időszakból a hazai optikai vékonyrétegkutatás megalapozása. 1986-tól a „Robottechnikai és Automatizálási Központ” (Centre of Robotics and Automation, CRA) megalakításával a hazai robotkutatás, fejlesztés és gyártásszervezés koordinációját végezte, beleértve a nemzetközi tudományos és ipari kapcsolatok kialakítását és működtetését is.

A CRA szervezetét 1993-ban áttelepítette a Bánki Donát Műszaki Főiskolára (egyetemünk egyik jogelőd intézményébe). Jelenlegi büszkeségeink, a Bejczy Antal iRobottechnikai Központ és az Egyetemi Kutató és Innovációs Központ (EKIK) a későbbiek folyamán erre épültek, nagyobb részt már a felnövekvő, fiatalabb generáció erőfeszítéseinek köszönhetően, akiknek munkáját haláláig aktívan támogatta.

Mindig a szakszerűség, a tömörség és a jóindulat jellemezte munkásságát – hangsúlyozta Prof. Dr. Szolgay Péter, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Kar munkatársa.

Prof. Dr. Arató Péter, a BME professzora, az MTA rendes tagja, az IEEE HS korábbi elnöke Bitó professzor tudományos örökségét méltatva elmondta, hogy a nemzetközi tudományos közéletben számos fontos szervezet tagjaként tevékenykedett, sok más mellett az IEEE HS alelnökeként 1994 és 1998 között, valamint a Robotics and Automation Society tagjaként. A Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT2) több mint 270 közleményt jegyez a nevén.



A rendezvényen a család nevében ifj. Bitó János idézte fel édesapja tevékenységét, és köszönte meg az Óbudai Egyetemnek, hogy méltó módon tisztelegtek a tavaly decemberben elhunyt tudós emléke előtt.

Frissítve: 2023.05.30.

Legfrissebb cikkek