Az ÓE a fenntartható és intelligens városfejlesztésért

A technológiai fejlődés, a fenntarthatóság, a modern városokban alkalmazható legújabb innovációs ötletek szerepeltek a Smart City expó és konferencia fókuszában május 24-én. A rendezvény egyik szakmai támogatója az Óbudai Egyetem volt.

A Cseh Köztársaság budapesti nagykövetsége, a budapesti CzechTrade iroda, a Brnói Regionális Kereskedelmi Kamara, a Magyar Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) és az Óbudai Egyetem közösen rendezte meg idén is a Város a Jövőért Budapest - Smart City konferenciát és üzleti fórumot a fenntartható és intelligens városfejlesztésért.



Az új technológiák kulcsfontosságúak. Ezt szem előtt tartva gyűjtötték össze a szervezők a vezető cseh és magyar cégeket, intézményeket, hogy bemutassák legígéretesebb innovációikat és megoldásaikat, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz a célhoz, hogy a városi területek olyan helyekké válhassanak, ahol az emberek modern környezetben otthon érezhetik magukat. Idén kiemelt figyelmet fordítottak az energiahatékonyságra és az energiaárak megugrása elleni küzdelem legjobb elszámolási gyakorlataira.



Intézményünket Prof. Dr. Felde Imre, ipari és üzleti kapcsolatokért felelős rektorhelyettes képviselte, aki az egyetem bemutatását követően többek közt a helyben folyó kutatásokról, a fenntartható környezetet támogató technológiák fejlesztéséről, a digitális átállás támogatásáról, a légi és kreatív ipar, a mesterséges intelligencia, kiberbiztonság, egészségügyi informatika, zöld energia, robotika és a kreatív építészet terén elért eredményeket, valamint az Óbudai Egyetem beruházásában megvalósuló innovációs és technológiai parkok jelentőségét ismertette. A Smart City fejlesztések közül kiemelte az újrahasznosított elektromos autó akkumulátorok felhasználásával létesített napelemes autótöltőt, bemutatta az „Ariadne rendszert”, azaz a látássérültek hatékony támogató eszközét, a MassVentil projekt kifejlesztését, a taCity városi mozgás elemző rendszert, a drónnal végezhető légszennyezettség mérés kifejlesztését.



A rendezvény egyik fő eleme a cseh, magyar, román és szlovák megoldásokat bemutató Smart City expo volt, ahol a résztvevők a gyakorlatban is megismerhették a legújabb technológiákat, informálódhattak az okos városok aktuális technológiai trendjeiről, és találkozhattak az innovatív cseh és magyar okosváros-szolgáltatókkal.

A Smart City olyan várost jelent, amely kevésbé szennyező, kevésbé zsúfolt és jobb életminőséggel rendelkezik, mint a hagyományos települések. Napjainkban életünk minden területén használunk okos eszközöket. Az „okos” kifejezés minden esetben olyan különleges tulajdonságot jelez, amely megkülönbözteti az eredetit és a jobb, „okos dolgot”. A Smart City tehát egy olyan várost jelöl, amely bizonyos technológiák alkalmazása révén okosabb és hatékonyabb, mint „elődje”.
Frissítve: 2023.05.25.

Legfrissebb cikkek