Már készül az elektromos repülőgép

Elkezdődött annak a tisztán elektromos meghajtású repülőgépnek az összeszerelése amely a Magnus Aircraft Zrt. és az Óbudai Egyetem együttműködésében készül. A közös munka jól illeszkedik egyetemünk légiipart érintő fejlesztési terveibe, különös tekintettel az innováció és a kutatás-fejlesztés területén – hangsúlyozta Prof. Dr. Kovács Levente rektor a kooperációról szóló dokumentum aláírásakor. Az Óbudai Egyetem régóta büszkélkedhet légiipari kompetenciával, képzési programokkal, emellett jó néhány, a területhez kapcsolódó nemzetközi projektben is részt vesz.

Az innovatív együttműködés részeként új fázisába léphetett a túrautakra alkalmas elektromos hajtású repülőgép fejlesztése – emelte ki Prof. Dr. Kovács Levente. Hozzátette: Az Óbudai Egyetem régóta rendelkezik légiipari kompetenciával, képzési programokkal, emellett több, a területhez kapcsolódó nemzetközi projektben is részt vesz. Már eddig is jelentős erőfeszítéseket tettünk annak érdekében, hogy növeljük a légiipar elvárásaihoz illeszkedő mérnöki kompetenciákat. Ennek megfelelően új szakirányú továbbképzések indítását tervezzük.



Az eFusion repült órára vetített üzemeltetési költsége töredéke más oktatógépeknek, így a légi járműgyártás mellett a pilótaoktatást is alapjaiban reformálja meg. Az új típusú gép létrehozása érdekében az egyetem az úgynevezett hajtáslánc, azaz a repülő hajtását biztosító rendszer tervezésével vesz részt – mondta el kérdésünkre válaszolva Prof. Dr. Molnár András. Az általános rektorhelyettes kifejtette: - az egyetem munkatársai jelenleg, a tervezési szakaszban az energiaigényre és a teljesítményre vonatkozó számításokat végzik. A környezetkímélő, tisztán elektromos hajtású, kétüléses könnyű repülőgép, az eFusion lesz Magyarország első típustanúsított, teljesen elektromos hajtásrendszerrel felszerelt repülője. A Fusion 212 szénszállal erősített kompozitból készül a Magnus Aircraft Zrt. pécs-pogányi üzemében.



A légi jármű szerkezetét tekintve ugyanolyan lesz, mint amelyet a Magnus Zrt. szállított az Óbudai Egyetemre egy üzbég egyetemi küldöttség látogatásakor. A cél az volt, hogy a külföldi vendégek számára bemutassanak egyet az egyetem kiemelkedő, futó projektjei közül.
Frissítve: 2023.05.24.

Legfrissebb cikkek